Срокът за подаване на здравна декларация от самоосигуряващите се българи е удължен до 30 юни 2010 г.

Срокът за подаване на здравна декларация от самоосигуряващите се българи е удължен до 30 юни 2010 година.

До 30 юни 2010 г.  се удължава срокът, в който самоосигуряващите се за здраве до 1 януари 2010 г., трябва да подадат в НАП декларация – образец 7, съобщават от пресцентъра на агенцията.

Първоначално срокът беше 1 март 2010 г. Това се отнася най-вече до трайно безработните, които не получават обезщетения от бюрата по труда и не се осигуряват от държавата, както и за студенти над 26 г., които не работят, поясняват от приходното ведомство.

От 1 януари 2010 г. до момента в офисите на НАП в цялата страна са подадени над 168 000 декларации – образец 7. За всички граждани, които започнат сами да внасят здравноосигурителните си вноски през 2010 г. остава задължението да подадат декларацията до края на месеца, следващ месеца, в който са започнали да плащат сами за здраве. Тоест, ако от 1 януари 2010 г. сте в това качество и трябва сами да внасяте здравноосигурителни вноски, то до края на февруари трябва да подадете декларация образец 7, обясняват от НАП.

Декларация – образец 7 се подава за първи път тази година и е задължителна за всички, които сами внасят своите здравноосигурителни вноски, пояснява dariknews.bg. В нея, освен личните данни, се вписва началната дата, от която гражданинът е започнал да се самоосигурява.  От януари 2010 година месечната здравноосигурителна вноска за хората, които са трайно безработни е не по-малко от 16,80 лева, които се внасят до 10-то число на месеца, следващ този, за който се отнасят.

Снимка: sxc.hu