Стари снимки носят добро настроение

Разглеждането на стари снимки е добър начин човек да повдигне своя дух и настроение в напрегнати ситуации, а удоволствието от това е сравнимо с разходка в парка.

Почти всички потребители на социалните мрежи разглеждат собствените си снимки, за да се разведрят. 75% от анкетираните го правят винаги, когато са в лошо настроение, пише агенция БГНЕС.

Експерти от университета в Портсмут, САЩ, доказали, че това е ефективен начин да забравите за проблемите и да се пренесете в моментите, когато сте били щастливи и с настроение. Психолози препоръчват тази терапия на всички, страдащи от депресия.

Това е първото проучване, което оспорва теорията, че социалните мрежи са вредни за здравето, откривайки поне едно тяхно предимство.

В експеримента участвали 144 души, които имат профил в най-голямата социална мрежа в света – Фейсбук.

Средната възраст на участниците е 34 години, като повечето от тях били мъже. 39% от доброволците имали проблеми с психичното здраве, като 85% от тях се обърнали за помощ към социалните мрежи поне веднъж на ден. 75% гледали стари снимки, а 86% чели едно и също съобщение постоянно. Това им доставило истинско удоволствие и добро настроение.

Снимка: Miguel Ugalde