Стволови клетки лекуват проблеми със зрението

око

Японски учени доказаха, че стволови клетки лекуват зрението.

За първи път в света японски учени доказаха ефективността на индуцираните плурипотентни стволови клетки iPSCs (iPS-клетки) при лечението на заболявания, свързани със зрението.

За това съобщиха на пресконференция в град Кобе представители на държавния Институт за естествени науки (Рикен), които са се занимавали със изследвания в тази област, съобщава агенция БГНЕС. По техни данни, година след присаждането на ретина, която е била отгледана от стволови клетки, не са били регистрирани никакви странични заболявания.

Японските учени са успели да повишат областта на зрението на пациента. Според тях това доказва ефективността на приложения методи може да повлияе върху увеличаване на употребата на iPS-клетки в медицината, информира агенция ТАСС.

Японските специалисти извършиха първата в света операция за присаждане на ретина, отгледана от стволови клетки през септември 2014 година. Пациентката – 70-годишна жена – страда от макулна дегенерация. През годината след операцията тя е била под наблюдение на лекарите, които са я изследвали за вероятни странични заболявания, свързани с намесата в зрението по този начин.

Дегенерацията на макулата засяга централната част на ретината. Именно макулата ни позволява да виждаме ясно дори и най-дребните детайли, да четем или да караме автомобил.

Макулната дегенерация може да направи някои всекидневни дейности като четене дори невъзможни. Макулната дегенерация е свързана с възрастта се появява обикновено във връзка с естествения процес на стареене на организма след 60-65 годишна възраст. Съвременните лечения отстраняват проблема само временно.

Според учените от Рикен методът е вероятен път за лечение на заболяването.

След като през 2012 година професор Синя Яманака от Университета в Киото получи Нобелова награда по медицина за откритието на метода на производство на стволови клетки от обикновени структурни елементи на организма, в Япония се разработват активно нови методи на регенеративната медицина.

Японското правителство планира отделянето на над 110 милиарда йени, които се равняват на около 820 милиона евро, за изследвания в тази сфера през следващите 10 години.

Снимка: Хелга Бирна Йонасдотир