Стволови клетки срещу множествена склероза

Стволови клетки подобряват състоянието при множествена склероза.

Трансплантацията на стволови клетки стабилизира пациенти с ранна фаза на множествена склероза, като в много случаи положението им се подобрява, пише dariknews.bg.

Множествената склероза е автоимунно заболяване, което нарушава способността за движение и координацията, като причинява мускулна слабост, нарушения на когнитивните функции, заваляне на речта и проблеми със зрението. Определени лекарства може да забавят или намалят симптомите в началната фаза на развитието на болестта.

Но десетилетие или повече след настъпването си, заболяването се характеризира с постепенни, но необратими неврологични нарушения, за които не е известно лечение.

Учените, ръководени от Ричард Бърт от Северозападния университет в Чикаго, практически са изградили наново имунната система на 21 възрастни – 11 жени и 10 мъже – които не са отговаряли на стандартните медикаменти. Според данните от изследването, първо те са премахнали дефектните бели кръвни телца, които вместо да защитават тялото, атакуват обвивката, защитаваща нервната система, наречена миелин. След това имунната система се подновява със стволови клетки, извлечени от костния мозък на пациента, които могат да създадат всякакъв вид зрели кръвни клетки.

Техниката не е нова, но за първи път се прилага върху млади и относително здрави индивиди в ранната фаза на болестта. Пациентите са страдали от множествена склероза средно около 5 години. След около 3 години, 17 от 21 пациенти са се подобрили с поне 1 пункт по стандартната скала на уврежданията, а никой не е имал по-нисък резултат от преди трансплантацията. Процедурата „не само предотвратява напредването на неврологичните проблеми, но изглежда и подобрява неврологичните увреждания“, заключава изследването.

Подобрено е качеството на живота и когнитивните функции на пациентите, а лечението е имало ниска степен на токсичност спрямо другите терапии. При петима от пациентите се е наложило и друга имуноподтискаща терапия. Необходими са по-нататъшни изследвания, смятат учените, но „резултатите предполагат, че това е ценна алтернатива“ на досега използваните терапии. Множествената склероза засяга милиони хора по цял свят.

Снимка: Paul Quinlan, sxc.hu