Стеаринови свещи за здраво сърце


Дишането на соли при изгарянето на стеаринови свещи помага за здраво сърце, твърдят експерти.

Шведски учени установиха, че вечери на свещи са полезни за здравето, тъй като при тях от горенето се отделят полезни за сърцето соли, пише в-к Daily Mail, цитиран от агенция БТА. Проучването е дело на екипа на Кристина Исаксон от университета в Лунд.

По време на експериментите бил проследен сърдечният ритъм на 13 мъже и жени, които дишали въздух, подаван в малка стая. В него бил включван и пушек от свещи. В тези случаи било констатирано подобрение в сърдечния им ритъм.

Човешкият пулс естествено се променя през деня в зависимост от множество фактори, като той се ускорява при вдишване и забавя при издишване. Това е напълно нормално и е доказателство, че мозъкът добре поема функциите си по регулирането на сърдечния ритъм.

Но тези вариации намаляват с възрастта и при развиването на сърдечносъдови болести.

По време на тестовете било установено, че димът от свещи възстановява вариациите на пулса при вдишване и издишване.

Благотворното влияние на този дим д-р Исаксон обяснява с отделянето при горенето на малки частици от натриеви и калиеви соли. Именно те повлияват положително на сърцето.

По време на тестовете екипът на д-р Исаксон използвал стеаринови свещи, които се правят от естествена лой.

Могат да бъдат използвани и някои парафинови свещи, които да съдържат стеарин, така че да изпускат калиеви и натриеви частици.

Стеариновите свещи били открити преди 200 години. Те са много популярни в Скандинавските страни и са едни от най-продаваните артикули в магазините за домашни потреби.

Д-р Исаксон не препоръчва ароматизираните и оцветени свещи, които изпускат опасни химикали при горенето.

Снимка: Jeff Golden

loading...