Стимулиране на нервите в мастната тъкан кара хората да отслабват

слаба жена

Учени откриха, че изкуствено стимулиране на нервите в мастната тъкан кара хората да отслабват. Защо?

Португалски медици разработиха остроумен метод за отслабване – те установиха, че принудителното „включване“ на определени нерви в мастната тъкан води до това, че нейните клетки започват да разграждат и изгарят мазнините. Това се казва в статия, публикувана в списание Cell.

Получените от нас резултати дават нова надежда за това, че можем да се борим с проблема за намаляване на чувствителността на мозъка на някои хора към лептина, което е една от причините за напълняването. Също така това откритие ни позволи да разберем, как този хормон управлява изгарянето на мазнините в нормални ситуации, заяви Ана Домингош от Института за наука Гулбенкян, цитирана от агенция РИА Новости.

Днес мнозинството учени се опитват да накарат нашето тяло да отслабне чрез индиректни методи, използвайки хормоните, които сигнализират мозъка за това, че тялото е получило достатъчно количество енергия по време на поредното хранене, обяснява Домингош.

Един от тези хормони е лептинът – вещество, едновременно играещо ролята на хормон на глада и своеобразен „датчик за мазнините“, който сигнализира мозъка за необходимостта да се повиши или намали масата на мастните тъкани. Учените отлично са знаели за функцията на този хормон, но не как той действа върху организма.

Наблюдавайки работата му върху мишки, Домингош и нейните колеги са разкрили две необичайни неща, които позволяват директно да се управлява процеса на изгаряне на калориите в организма.

Оказва се, че мастната тъкан съдържа голямо количество нервни влакна, които реагират на молекулата на лептина и предават сигнали за тяхното присъствие в мозъка.

При пълните хора предаването на този сигнал е нарушено и мозъкът не връща обратно сигнал, който би принудил тези „лептинови“ неврони да изпускат молекулата, заставяща мастните тъкани да разлагат мазнините.

Експериментът на португалските биолози е показал, че това може да се направи принудително, подчертава агенция БГНЕС.

Снимка: Lies Thru a Lens

Спортът е здраве и настроение и за добра фигура трябва и да сте физически активни! Затова Zdraven.bg поздравява всички със специална селекция с песни, в чиито видеоклипове се спортува: