Столетник реши да спира цигарите

пушене

114-годишен обмисля да спре цигарите.

Жителят на Кейптаун, Южна Африка, Фреди Блом (Fredie Blom) разказа за желанието си да спре да пуши пред BBC News, цитиран от агенция БГНЕС.

Мъжът е взел това решение на 114 години. Той признава, че отдавна е приключил с пристрастието си към алкохола, но едва сега се е замислил да откаже и от тютюна.

Целия си живот той е посветил на ферма и на работа в строителството. Блом не си купува цигари, а си ги прави сам от собствен тютюн.

Той признава, че влечението му към пушенето е твърде силно, за да се откаже от навика изведнъж. Обвинявам дявола, защото само той може да бъде толкова силен, шегува се дълголетникът.

В същото време той признава, че няма някаква специална тайна за достигане на пределна възраст и е убеден, че все още е жив заради волята на висшите сили.

Блом, въпреки преклонната си възраст, изглежда здрав и способен да се придвижва самостоятелно. Самият той се оплаква, че не може да се движи вече толкова бързо, както в миналите години и чува слабо.

Наричат го най-възрастния жител на Южна Африка. Едно от най-големите издания в страната – местният вестник The Times твърди, че Блом може да претендира за световен рекорд като дълголетник.

През април 2018 г. почина японката Наби Тадзима, която официално бе най-възрастният жител на планетата. Тя почина на 117, а сега такава е 116-годишната Тия Мияко, също японка.

Zdraven.bg подчертава, че столетникът пушач не е пуши цигарите на гиганските тютюневи корпорации, които се продават в магазина.

Снимка: Кенджи Араян