Столична община дава 4 млн. лв за ремонти на болници и нова апаратура през 2019 г.

родилно в Шейново

Отделят 4 млн. лв за ремонти на лечебни заведения и нова медицинска апаратура през 2019 г.

Изпълнява се цялостно саниране на сградата на Втора АГ болница „Шейново”, което се очаква да приключи до есента. Извършва се саниране на фасадите на сградата, ремонт на покрива, на ВиК и отоплителната инсталация, съобщават от пресцентъра на Сторична община.

“Очакваме между 20 и 25% икономия на средства от отопление, които ще остават за болницата, за лекарите, акушерките и сестрите. Ефектът за болницата освен икономически, ще е и по-добри условия за пациентите и персонала. Ремонтните дейности са планирани, без да прекъсне работа лечебното заведение” – каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на 5 юни на работата по ремонта заедно с директора на Втора АГ болница „Шейново“ д-р Румен Велев и председателя на здравната комисия към Столичен общински съвет Веселин Милев.

“Само през месец май в „Шейново“ са се родили 195 бебета и са направени над 550 операции” – съобщи д-р Велев.

Всяка година Столичната община отделя между 8 – 10 млн. лв. за дофинансиране на дейности на общинските здравни заведения. Отделно са инвестициите, които правим в ремонти и нова медицинска апаратура, като тази година инвестираме 4 млн. лв. в сгради и оборудване.

В болница „Шейново“ през последните години са направени изцяло нова родилна зала с оборудване, закупено е ново оборудване на неонатологията. Доставена бе апаратура за образна диагностика за мамографски изследвания, нов мамограф и ултразвук, с които се подобрява ранната диагностика при онкологични заболявания на млечната жлеза.

Тези инвестиции са изключително важни, защото двете общинските болници – II АГ болница “Шейново” и Първа специализирана акушеро-гинекологична болница “Света София” ЕАД, както и държавната Университетска акушеро-гинекологична болница “Майчин дом” са гръбнакът на АГ помощ в София и България.

Снимка на родилно: АГ „Шейново“