Страшно ли е да тръгнем на фитнес?

Калоян Славов фитнес

Фитнесът не е страшен за никого, казва Калоян Славов и съветва как да преодолеем излишното притеснение от първото ни посещение в спортната зала.

Спортът носи здраве, красота, имунитет, дълголетие и настроение.

Редовните упражнения помагат не само човек да направи по-красиво тяло, което всеки да харесва, а служат и за превенция от много заболявания като диабет, сърдечно-съдови и дори онкологични, показват научните изследвания в цял свят.

Българите най-рядко спортуват в Европа, сочи европейската статистика още през 2017 г. Данните на Евробарометър, публикувани през 2018 г. показват, че 78% от българите не спортуват, а при децата и младежите се наблюдава повишено затлъстяване.

Повечето от нас наистина се притесняват да стъпят в спорната зала. А този страх е излишен!

Zdraven.bg попита за коментар по темата за притеснението на човек да почне да спортува един от най-известните фитнес инструктори в БългарияКалоян Славов.

Хората често ги е страх да влязат за първи път във фитнес зала. Повечето казват “а-а, това е невъзможно за мен“. Толкова ли е страшно наистина?

“Свидетел съм не веднъж на такива случаи”, споделя Калоян Славов.

“Обикновено хората, които за първи път влизат във фитнес център, се притесняват, но когато се пристрашат, започват да осъзнават, че това даже е много социално и забавно”, разказва той. “Аз също в детската си възраст, когато за пръв път отидох на фитнес, това, от което ме беше страх, беше да не ми се смеят останалите, но когато влязох, се оказа друго. Започнах да получавам вниманието на другите и по-големите от мен почнаха да ме учат как да спортувам правилно и да ми се радват за старанието. А тогава нямаше, както сега, треньор във всяка зала, обикновенно по-опитните или собственикът на фитнеса помагаха на трениращите.”

“В спортната зала попаднах в среда, която ми допадна, а след като получих и първите си видими резултати, започнаха да ме гледат и с уважение” припомня си Калоян Славов.

“Тогава разбрах, че този спорт е моята страст”, категоричен е той.

“Изводът е, че това, от което ви е страх, може да се окаже и най-голямата ви страст, но затова трябва да се престрашите и да опитате! Предизвиквайте се винаги!”, съветва треньорът.

“Когато решите да влезете в спортен салон за пръв път, най-добре е да си намерите опитен треньор, с когото да стартирате упражненията, защото така ще изпълнявате тренировката по правилен начин, а и няма от какво да се притеснявате с него, защото ще се чуствате спокойни”, обяснява Калоян Славов.

“Нашата работа като треньори е да разбираме хората и да реагираме с нужния подход”, пояснява той.

Възможно ли е човек да започне да спортува и на над 40-годишна възраст?

“Отговорът ми отново е “Да!”, категоричен е Калоян Славов.

“За тези хора, които искат сега да започнат да тренират, но си мислят че са по-възрастни и времето за спорт им е отминало, искам да кажа, че фитнесът е спорт за всяка възраст.”

“Аз имам клиент, който за пръв път дойде във фитнес залата на 73-годишна възраст”, споделя Калоян Славов. “За тези от вас, които обичат да се оправдават с годините – НЕ ГО ПРАВЕТЕ! Просто спазвайте метода пестеливост. Това означава да се тренира с по-малко на брой упражнения, серии и времетраене в сравнение с по-младите в залата. Това е така, защото възстановителните способности са по-слабо изразени при по-възрастните.”

“За да се избегнат грешките при спортуване, моят съвет е човек да намери личен треньор, а вече има достатъчно професионалисти със сертификат за фитнес инструктор в България, с когото да могат да постигнат добри резултати и така хората да се чувстват много по-здрави и красиви дори на по-голяма възраст”, казва инструкторът.

Съвети към дамите, които се притесняват да посетят фитнеса, защото се притесняват да не изглеждат зле, докато правят упражненията:

“Забелязъл съм, че дамите, които ги е страх или изпитват някакво вътрешно неудобство, това наистина ги възспира да тръгнат на фитнес. Искам да споделя от реални наблюдения, че няма нищо страшно, а след като прекрачат прага на залата и усетят самата обстановка, разбират, колко всъщност е приятно. Все пак, ако Вие сте сама и не можете да намерите смелостта, поканете своя приятелка с Вас. Или се свържете с треньор, с когото няма да се чуствате сама и няма да се притеснявате, че правите грешно упражненията или ще бъдете обект на подигравки – последното никога няма да се случи. Обикновенно, винаги най-страшна е първата крачка. Тренирал съм не веднъж дами, които са се притеснявали, затова са се обърнали към треньор за кураж, в случая мен. След известно време тренировки заедно те са ми споделяли: ”Благодарение на теб се чуствам като у дома си”, споделя Калоян Славов.

Можете да прочетете също съветите на Калоян Славов как да възвърнем лесно форма след леко покачване на килограмите.

Снимка на упражнение с фитнес треньор Калоян Славов: Свилен Банчев; Instagram.com/kaloyan.slavov