Стремеж към съвършенство вреди на здравето

Стремеж към съвършенство за перфектна работа, успели деца, идеална връзка, изрядни финанси и супер тяло причинява изключително голям стрес и влияе зле на отношенията с хората и на здравето, предупреждават специалисти.

Перфекционизмът – поставянето на изключително високи стандарти в работата и у дома, по принцип се разглежда като положително качество.

Ново изследване обаче твърди, че стремежът към съвършенство вреди на здравето, тъй като причинява психологически натиск и може да доведе до физически последици като безсъние, сърдечни болести, синдром на раздразненото черво и дори смърт, пише в-к Daily Mail.

Перфекционизмът може да се смята като рисков фактор – също като затлъстяването и пушенето, смята д-р Даниел Молнар – психолог в университета Брок, Канада.

Винаги казваме, че човек трябва да е перфекционист, тъй като това има страхотни предимства и в ученето, и в професионален, и в личен план. Но това е силен фактор за толкова много болести – повишава риска от инфекции и ранна смърт. Това трябва да се има предвид от всички доктори, тъй като засяга здравето на пациентите в дългосрочен план, казва д-р Молнар.

Смята се, че двама на всеки 5 човека са перфекционисти. И благодарение на социалните мрежи – като Facebook и Twitter, все повече хора се стремят да изглеждат съвършени, казва Гордън Флет – професор по здравна психология в университета Йорк, Канада, който е изучавал връзката между перфекционизма и здравето в продължение на 20 години.

Нормално е човек да се опитва да бъде перфектен в някоя област в живота си – като работата си, казва Флет.

Но когато се стремим към перфектна работа, деца, връзка, банкова сметка и тяло, това причинява изключително голям стрес и влияе зле на отношенията с хората, а и на здравето, пояснява още специалистът.

Проф. Флет и екипът му разделят перфекционистите на три типа.

Ориентирани към себе си – които се фокусират върху собствените си стандарти за съвършенство.

Ориентирани към другите – които изискват високи стандарти за близките около тях.

Социални перфекционисти – които смятат, че хората – като родителите им, шефовете или колегите, изискват тяхното съвършенство.

Според изследването на д-р Молнар за перфекционистите от последния тип има най-много физически последствия.

В проучването са участвали 500 възрастни между 24 и 35 г., които попълнили въпросник, определящ дали един човек е перфекционист – и ако да, то от какъв вид.

Изследването, публикувано през 2006 г., твърди, че перфекционистите от третия вид имат повече здравословни оплаквания, ходят по-често на лекар и взимат повече болнични дни.

Друго изследване пък твърди, че стремежът към съвършенство увеличава риска от преждевременна смърт. Специалистите от университета Тринити Уестърн, Канада, изучавали 450 възрастни над и около 65-годишна възраст. Участниците в изследването били наблюдавани в продължение на 6 години. Някои от тях били перфекционисти, но други не.

Оказва се, че при перфекционистите рискът от по-ранна смърт се увеличава с 51%.

Част от проблема е, че перфекционистите рядко търсят помощ, казва д-р Молнар.

Дори когато получава социална подкрепа от други хора, перфекционистът често интерпретира това като грубо вмешателство и започва да мисли, че в очите на хората той не се справя добре с разрешаването на проблемите си, обяснява Молнар.

Ето защо перфекционистите рядко получават социална подкрепа, което е важно в живота, допълва още специалистът.

Снимка: Mardi Grass