Стрес влошава симптомите на алергия

Стрес засилва симптомите на пролетна алергия, твърдят експерти. Намаляването на стреса не лекува, но облекчава алергичната криза.

Стресът може да влоши симптомите на сезонните алергии, показва ново американско изследване.

Изследователите са наблюдавали 179 души със сенна хрема в продължение на 12 седмици.

Резултатите показват, че 39% от пациентите с по-високи нива на стрес получават повече от една алергична криза. 64% от участниците, подложени на стрес, са получили повече от четири алергични пристъпа по време на два 14-дневния период.

Не е забелязана значима връзка между стреса и пристъпа в един и същи ден, но много хора получават кризи няколко дни след ден с висок стрес.

Стресът може да причини редица негативни ефекти върху организма, може да влоши симптомите на алергия. Резултатите от нашето проучване показват, че хората с по-чести алергични пристъпи имат лошо настроение, което може би води до нови кризи, казва д-р Амбър Патерсън от Университета в Охайо, цитиран от агенция БГНЕС.

Симптоми като кихане, секрет от носа и сълзене на очите може би увеличават стреса при хората с алергии. За други може да бъде източник на стрес. Намаляването на стреса няма да излекува алергиите, но може да намали честотата на алергичните кризи, добавят учените.

Макар че изследването доказва наличието на връзка между нивата на стрес и тежестта на симптомите на алергия, то не показва причинно-следствена връзка.

Стресът може да се намали с медитация и дълбоко дишане, отделяне на време за забавление и релакс, правилно хранене и достатъчно количество сън.

Снимка: Beniamin Pop