Стрес води до депресия и деменция

депресия

Прекалено много стрес води до депресия и деменция, предупреждават учени.

Прекаленият стрес може да доведе до развитието на депресия и деменция, предупреждават учени, цитирани от британския вестник Independent.

Според данни на изследователски институт към Университета в Торонто, Канада, хроничният стрес и тревожност могат да увредят зоните на мозъка, които отговарят за емоционалните реакции, мисленето и паметта. Това може да доведе както до депресия, така и до развитие на болестта на Алцхаймер.

Патологичната тревожност и хроничният стрес са свързани със структурната дегенерация и влошеното функциониране на хипокампуса и префронталният кортекс, което може да отговаря за увеличения риск от развитие на невропсихиатрични разстройства, в това число депресия и деменция, каза д-р Линда Мах, водещ автор на медицинския труд, цитирана от агенция БГНЕС.

Текстът, публикуван в специализираното издание Current Opinion in Psychiatry, обединява в себе си открития на редица актуални изследвания върху тревожността, страха и стреса при животни и хора, както и клинични проучвания.

Краткотрайните, временни моменти на страх и стрес като тези преди важен изпит или интервю за работа са част от ежедневния живот на човек. Въпреки това според учените, ако чувствата на стрес и тревожност станат продължителни, хронични състояния, причинени от работа или лични проблеми, те могат да започнат да „сеят хаос“ в имунната система, метаболизма и сърдечно-съдовата система, причинявайки щети на мозъка.

Въпреки притеснителните разкрития, според д-р Мах подобен вид щети, причинени от стрес, не са необратими. Лечението с антидепресанти и физическата активност стимулират регенерацията на увредените зони.

Гледайки в бъдещето, ние трябва да направим повече, за да установим дали намесите като упражнения, тренировки на мозъка и когнитивна поведенческа терапия могат не само да редуцират стреса, но и да намалят риска от развитие на невропсихиатрични проблеми, каза тя.

Zdraven.bg представя специална селекция от над 50 часа Тибетска музика за прочистване на чакрите, подходяща срещу стрес, за релакс и медитация:

Снимка: Daniel Oines