Стрес засилва паметта

Под стрес мозъкът формира най-трайните спомени, пише в-к Dayly Telegraph като се позовавана резултатите от британско научно изследване.

Специалисти от университета на Бристол във Великобритания са установили, че произвежданите в състояние на стрес хормони предизвикват промени в мозъчните клетки, които допринасят за по-ефективното съхраняване на спомените. Затова и учене преди изпит е полезно за успешното му полагането.

Изследователите обясняват, че стресовите хормони като кортизол и адреналин променят начина, по който гените в невроните функционират. По този начин се подобряват познавателните им способности.

Ученето под стрес е от полза за студентите. Често откриваме, че не хубавите, а лошите спомени се запазват за цял живот. Това е заради ролята на стреса в запаметяването – от биологична гледна точка е важно да помним болезнените неща или заплахите за нас“, казва ръководителят на изследователския екип професор Ханс Ройл, цитиран от агенция БТА.

Ученият обаче допълва също, че стресът е полезен за формирането на по-трайни спомени, но само до известна степен. Ако човек е твърде стресиран, това може да му попречи да приема каквато и да е нова информация, подчертава actualno.com.

Снимка: sxc.hu