Стрес не уврежда щитовидната жлеза

Стрес не уврежда щитовидната жлеза, твърди един от най-добрите ендокринолози в България д-р Александър Шинков.

Влиянието на стреса върху заболяванията на щитовидната жлеза е преекспонирано. Доста проучвания има по този въпрос през последните две десетилетия, но на практика пряка връзка между заболяванията на щитовидната жлеза и стреса никой не е доказал.

Много се спекулира в това отношение и в повечето случаи това не е основателно. Може би за сърдечно-съдовите заболявания донякъде стресът допринася, но за болести на щитовидната жлеза – не.

Това разказа в интервю за предаването Най-добрите лекари един от най-добрите ендокринолози в България д-р Александър Шинков. Според него обаче е факт, че щитовидната жлеза може да увреди сърцето. Ако нивото на хормоните, произвеждани от нея, е прекалено високо години наред, сърцето може да бъде увредено дори необратимо.

Специалистът, който практикува в столичната болница по ендокринология „Акад. Иван Пенчев”, посочи, че с повишен риск от развитие на заболявания на щитовидната жлеза са хората, обременени генетично, както и тези, чиято жлеза вече веднъж е оперирана.

При тези групи хора е наложително след 50-ата година веднъж или два пъти годишно посещението при ендокринолог.

Според д-р Шинков щитовидната жлеза не е орган, за който трябва да полагаме много грижи, тъй като тя се грижи добре сама за себе си. Въпросът е да не й се пречи.

Има фактори, които могат да повредят щитовидната жлеза, а на първо място това е недостигът на йод. България, на практика, е страна, в която недостигът е ликвидиран с ефективното йодиране на солта. Тютюнопушенето също е фактор, който доказано играе роля за увеличаване на болестите на щитовидната жлеза, пояснява д-р Шинков.

Снимка: Ed Uthman