Стрес повишава апетита към нездравословна храна

Напрежението на модерния живот е една от причините за рязкото увеличаване на хората, страдащи от наднормено тегло, защото стресът кара хората да ядат за успокоение, установиха американски учени.

Изследователите свързали яденето за успокоение с хормон, който увеличава желанието за мазна или сладка храна. Американските учени установили, че нивата на грелина – хормона на глада, се увеличават, когато дълго време сме подложени на стрес, и това засилва апетита към мазна храна или сладко.

Учените от университета в Тексас, САЩ, анализирали нивата на грелин при мишки, изложени на различни стресови ситуации, които имали свободен достъп до храна. Те стигнали до извода, че повишаването на нивата на грелин, предизвикано от стреса, засилва апетита на мишките.

Много хора се обръщат към високо калорични “утешителни” храни, когато са стресирани. Освен че това води до увеличаване на броя на хората с наднормено тегло, малко се знае за молекулите и невроните, които контролират този процес. Ако получим повече информация по този въпрос, можем да създадем ново лечение, за да ограничим това потенциално депресивно поведение“, обясни д-р Джефри Зигман от Тексаския университет, цитиран от агенция БГНЕС.

Снимка: sxc.hu