Стрес, страх, самота и любовна мъка вредят на здравето: Как да ги преодолеем?

Дори само една лоша мисъл може да окаже неблагоприятно въздействие върху човешкия организъм, твърди неврологът Бернд Рикенброк. Днес често страдаме от хроничен стрес, обяснява той, цитиран от агенция Deutsche Welle.

Страх от загуба на работното място, самота, любовна мъка – всички тези фактори се отразяват върху здравословното състояние на човек, като същевременно натоварват имунната му система. Животът на скорост и стресът представляват сериозно предизвикателство за организма и не е учудващо, че му влияят отрицателно.

Емоционалното състояние на човек се отразява непосредствено и върху неговата физическа кондиция. Когато в организма трайно се отлагат стрес-хормони, това отслабва функцията на важни хормони като серотонина и мелатонина. Серотонинът е известен още като хормон на радостта, а мелатонинът спомага за възстановяването на клетките и се грижи за добрия ни сън.

Oтрицателните емоции се отразяват и върху кръвообръщението. Дори минималното напрежение кара сърцето ни да бие по-ускорено, а стресът стеснява кръвоносните съдове. Всичко това чувствително увеличава риска от атеросклероза, високо кръвно налягане и тежки сърдечно-съдови заболявания.

Не само стреса на работното място може да ни разболее. Учени от САЩ са установили, че чувството на самота съкращава живота. То атакува директно имунната система и вреди точно толкова, колкото затлъстяването, липсата на спорт или пушенето на 15 цигари дневно. Изследвания, проведени в Калифорнийския университет, показват, че организмът на самотните хора произвежда много по-малко антитела.

Любовната мъка също се отразява отрицателно както на душата, така и на тялото ни: сърцето ни боли – при това не само в преносния, но и в буквалния смисъл. Установено е, че при любовни терзания хормоните на щастието чувствително намаляват, а хормоналната система излиза извън контрол. Не случайно този феномен е наречен Broken Heart Syndrome или синдром на разбитото сърце.

Сраховете също ни вредят! Страхът много често предизвиква и чисто физиологични болки – в гърба, раменете и главата, причинени от постоянното напрежението в мускулите. Нали знаете израза “Сви ми се гърлото от страх”? Медицински е доказано, че поради стягане на  ларинкса в моменти на страх дишането се затруднява.

Азиатците са убедени, че всяко отрицателно чувство или емоция вреди на определен орган. Така например прекалените грижи и притеснения се отразяват върху белия дроб, като затрудняват дишането и водят до астма и бронхит. Гневът пък въздейства върху черния дроб. А страхът затормозва функцията на бъбреците.

Няколко лесно приложими трика са много полезни за възстановяването на душевния комфорт, който е непосредствено свързан с функционирането на имунната система.

Учудващо е как едно въображаемо пътешествие може да ни зареди с положителна енергия. Затваряме очи за 15 минути, пренасяме се на спокойно и красиво място и просто изключваме. Бавното и дълбоко дишане снабдява дробовете с кислород и осигурява комфорт на организма.

Ако искате да се отпуснете и да релаксирате – ето още едно упражнение за някои малки групи мускули: свийте, например, ръце в юмрук, отпуснете ги и повторете упражнението няколко пъти. Или пък опитайте с бърчене на челото: смръщете се, после бавно се отпуснете и т.н.

Ако имате проблеми, не се опитвайте да ги отстраните, като тревожно ги премисляте от начало до край и обратно. Ще си помогнете най-добре, ако потърсите подходящо и бързо решение. Не забравяйте, че цялото напрежение възниква първо в главата, тъй че най-напред започнете от там.

Снимка: sxc.hu