Строгите диети вредят на костите на тийнейджърите

Подрастващите, които се подлагат на стриктни диети за отслабване, рискуват да получат сериозни проблеми на костите като остеопороза.

Това показва изследване на учените от университета в Бристол, Великобритания, което доказва важната роля на мастната тъкан в развитието на костите, по-специално при момичетата, пише агенция БГНЕС.

Експертите са изследвали повече от 4000 млади момичета, изчислявайки формата и плътността на костите им, както и количеството на мастна тъкан в тях. Резултатите показват, че по-здрави и дебели кости имат децата, които имат по-високи нива на мазнини в организма.

25 други проучвания показват, че най-силни отрицателни ефекти от прекомерно ниското тегло има при юношите. Жените имат три пъти по-голяма вероятност от развитие на остеопороза и страдат три пъти повече от фрактури на бедрената кост спрямо мъжете.

Професор Джон Тобиас, ръководител на изследването предупреждава, че прекомерното намаляване на телесната маса може да има неблагоприятни ефекти върху развитието на скелета и да причини здравословни проблеми в дългосрочен план.

Снимка: sxc.hu

loading...