Строгите протеинови диети – вредни за бъбреците

Придържането към протеинови диети е вредно за бъбреците, обявиха експерти.

Строгите протеинови диети се оказват доста вредни за здравето. Хранителните режими като диетата на Дюкан могат да бъдат много опасни за бъбречната функция, сочи испанско проучване.

Според изследването трайното лишаване на организма от фруктова захар и други необходими за нормалната му функция вещества, нарушава нормалния му ритъм, съобщава агенция БГНЕС.

Подобни диети увеличават с до 3 пъти риска от калциев камък в бъбреците. Това е така, защото нивото на цитрат в урината пада. Това предотвратява кристализацията на калциева сол и повишава нивото на калция в урината. Тази промяна на процесите в организма увеличава многократно риска от образуване на камъни в бъбреците.

В резултат на проучването учените от университета в Гранада, Испания, съветват хората, които се подлагат на строг протеинов режим, по-внимателно да следят здравословното си състояние.

Консумацията на повече плодове и зеленчуци може да неутрализира ефекта от прекомерната консумация на месо, яйца и други богати на протеин храни.

Най-богати на белтъчини храни (протеини) са месо и млечни продукти, риба и морски дарове, мляко и млечни продукти, яйца, бобови култури, ядки и семена.

Снимка: Ewan Munro