Стройна фигура при бременност


По време на бременност трябва да се избягват храни с висок гликемичен индекс, показва ново проучване на учени от университета в Дъблин.

Гликемичният индекс (ГИ) е стойност, показваща скоростта, с която определена храна се отразява на отделянето на инсулин в организма.

В хода на проучването учените разделели в две групи няколко бременни жени, пише агенция БГНЕС. В първата група бъдещите майки се придържали към обичайна диета за бременни, докато втората група участнички консумирали храни с нисък гликемичен индекс. В първата група 48% от участничките страдали от наднормено тегло, докато във втората процентът намалял до 38% от бременните.

Според експерти бременните жени не трябва да наддават повече от 15 кг по време на износването на плода. Сред най-популярните храни с нисък гликемичен индекс са пълнозърнестите продукти, черен хляб и кафяв ориз.

Снимка: Камелия Атанасова