Студени напитки увеличават риска от диабет

Американски учени установиха, че при пиене на студени напитки се притъпява усещането за сладко и това води до преяждане и респективно – диабет и затлъстяване.

Консумацията на студени напитки предразполагат към затлъстяване и диабет, защото те притъпяват вкусовите усещания, съобщи в-к Daily Mail, цитиран от агенция БТА.

Учени от университета на Арканзас в САЩ установиха, че студените напитки притъпяват усещането за сладко и това води до преяждане.

Доброволците в изследването са получили вода с различна температура, с която да изплакнат устата си, преди да опитат шоколад или сирене чедър. След изплакване с ледена вода те не усещали добре вкуса на шоколада. Температурата на напитката нямала ефект върху интензивността на вкуса на сиренето.

Ефектът от пиенето на студени напитки се дължи на намалена чувствителност на вкусовите луковици, обясниха учените.

Честото пиене на студена вода може да намали реакцията им на обичайните стимули и така да доведе до предпочитане на по-сладки храни.

Снимка: Alyson Hurt