Студен чай за отслабване

студен чай

Студеният билков чай помага за отслабване.

Известно е, че топлият чай стимулира отслабването, но швейцарски учени доказаха, че студеният е много по-ефикасен, съобщи британската медия MailOnline, цитирана от агенция БТА.

Ако билковият чай е хладен, той стимулира изразходването на енергия два пъти повече, установиха учени от университета във Фрибур, Швейцария.

Изследването показа също, че студеният чай подпомага окисляването на мазнините. Така те изгарят и се освобождава енергия. Това намалява и метаболитното натоварване на сърцето.

Швейцарските учени са работили с 23-ма доброволци, които са пиели по 500 мл билков чай с температура 3 градуса Целзий единия ден и 55 градуса на следващия ден. Чаят е бил мате, който е с кофеин. Описан като чай с горчив вкус, той е традиционна напитка, популярна в Южна Америка, особено в Аржентина, Парагвай и Уругвай.

Учените са проследили сърдечния ритъм, кръвното налягане, потреблението на кислород, окисляването на мазнините на участниците 30 минути преди да пият чай и 90 минути след това. Резултатите показват, че разходът на енергия се увеличава с 8.3% след студен чай, при 3.7% след топъл чай.

Изследването е поредното, което показва, че пиенето на чай е полезно за здравето. Освен че допринася за отслабване, той намалява риска от глаукома.

Zdraven.bg все пак подчертава, че в изследването не става дума за изкуствения продукт айстий (icetea), а за охладен билков чай.

Снимка на студен чай: EmberEyes