Студът и сълзите през зимата

сълза

Защо при студ и вятър през зимата ни се насълзяват очите?

Отделянето на сълзи е постоянен и необходим процес. Течността, която изработват слъзните жлези, измива роговицата, защитавайки я от микроорганизми и чужди тела. След това използваната влага се оттича по специални ходове в носната кухина.

Такова устройство на слъзния апарат изцяло и напълно отговаря на физиологичните изисквания на организма. Но този механизъм, както и всеки друг, може да се повреди и тогава се появява дискомфорт или други офталмологични неприятности.

Студът и силният вятър са естествени дразнители, които предизвикват рефлекторно свиване на носослъзния канал, представляващ дренаж за излишната течност. Този спазъм води до това, че образувалата се влага няма нормален отток и наместо да попадне в носоглътката, тя се появява на края на клепача.

Мокрите пътечки не са единственият симптом на свиването на извеждащите сълзите пътища. Очите почервеняват, покривайки се с мрежичка от спукани капиляри, клепачите се подуват, а по лицето се появяват пигментни петна, които са своеобразна алергична реакция на алкалния състав на слъзната течност.

Излишното сълзене през целия ден е симптом за органични изменения. В такива случаи това не може да се лекува самостоятелно – трябва да се обърнете към лекар-офталмолог, който ще изследва очите ви с микроскоп.

ричина за сълзите от студ най-често е свиването или замърсяването на слъзното каналче. С този проблем не е трудно да се справите – трябва веднъж на ден да промивате слъзните каналчета. Резултатите от процедурата ще се проявят мигновено, а ефектът ще се запази няколко години.

Няколко препоръки на lekar.bg при сълзене на очите:

Капките с мед помагат да се поддържа влажността на окото. Прави се курс в продължение на месец. Разредете 1 част чист натурален мед с 3 части студена преварена вода. Можете да капвате по 2 капки във всяко око 2 пъти дневно. След 10 дни трябва да направите по-концентриран разтвор: на 1 част мед – 2 части вода. За третата десетдневка разтворът се приготвя в равни пропорции мед и вода. Този меден разтвор притежава силно бактерицидно действие, затова може да ви щипе на очите, което бързо преминава. Ако болковите усещания след няколко минути не изчезнат, не бива да увеличавате концентрацията на разтвора, а трябва да го направите по-слаб.

За да намалите зачервяването и подпухналостта на очите, сложете върху клепачите пакетчета черен или зелен чай със стайна температура. Чайните листа съдържат дъбилни вещества и имат антибактерицидно и противооточно действие. Лекичко изцедете торбичката, седнете и я сложете върху затворените очи. Не се поставя в легнало положение, защото кръвта отива към главата и ефектът ще е незначителен.

Помагат също парченца охладен суров картоф върху клепачите, а след това последователно да измиете лицето си с хладка и топла вода.

Снимка: Мерт Сувайдаш

loading...