Суперхрани срещу рак, Алцхаймер и Паркинсон

грах и царевица

Учени установиха четири суперхрани, съдържащи съединение, което пречи на остаряването, усилва имунитета и бори развитието на рак, Алцхаймер и Паркинсон.

Според израелско изследване, четири хранителни продукта със свойства срещу стареенето, може да осигури защита срещу рак и болести на Алцхаймер и Паркинсон.

Това са грах, синьо сирене, царевица и соя, които имат високо съдържание на съединение, което може да помогне на хората да живеят по-дълго и в по-добро здраве, пише в-к Daily Express, цитиран от агенция БТА.

Учените вярват, че въпросната молекула е в състояние да поддържа тялото младо и по-неуязвимо за смъртоносни заболявания.

Специалистите се надяват, че откритието им ще доведе до създаването на ново поколение лекарства, които спират процесите на стареене, увеличавайки продължителността на живот на клетките.

Редовната консумация на грах, синьо сирене, царевица и соя освобождава лечебните свойства на съединението спермидин, което влияе благоприятно върху циркадния ритъм. Проблемите с биологичния часовник се свързват с редица възрастови и хронични заболявания.

Настоящото изследване демонстрира преплитането между циркадния ритъм и метаболизма и открива нови възможности за хранителна интервенция, променяща функциите на биологичния часовник. Нарушеният циркаден ритъм се свързва с редица заболявания, сред които рак, възпаления, болести на Алцхаймер и Паркинсон, обяснява д-р Гад Ашер от института Вайцман в Израел.

Спермидин е представител на групата на полиамините – молекули, налични във всички живи организми и набавяни чрез хранителни източници и синтезирани от собствените ни клетки. Ашер добавя, че въпросните съединения регулират жизненоважни клетъчни процеси като растеж и размножаване.

В тестове с мишки израелските специалисти са установили, че допълнителните дози спермидин ускоряват биологичния часовник, докато блокирането на молекулата го забавя.

Ако е валидно и за хора, това откритие ще има широки клинични приложения. Способността да се регулира биологичния часовник чрез хранителна интервенция е вълнуваща и с голям клиничен потенциал, допълва д-р Ашер.

Следващата цел на специалистите ще бъде да тестват в клинични изпитания полиамините като средство за борба с редица свързани с възрастта заболявания.

Zdraven.bg подчертава, че учените са тествали чисти продукти, а не ГМО, затова препоръчва да включвате в менюто си чисти био продукти.

Снимка: qilin