Суровото месо заразява кучето със супербактерии

сурово месо

Храненето на кучета със сурово месо допринася за заразяването им със супербактерии, които после се предават на стопаните.

Британски биолози откриха първи доказателства, че храненето на кучета със сурово месо често води до заразяване на любимците с патогенни щамове на ешерихия коли (E. coli), които са резистентни на повечето антибиотици, съобщиха от пресслужбата на Бристолския университет.

„Трябва да направим всичко възможно, за да спрем разпространението на опасни разновидности на E. coli, устойчиви на антибиотици и други подобни патогени. Нашето проучване показа, че премахването на суровото месо от менюто на кучетата ще бъде важна стъпка към решаването на този проблем“, казва професор Матю Евисън от Бристолския университет, цитиран от БТА.

Резултатите от това изследване са публикувани на 20 юли 2022 г. в специализираното издание Journal of Antimicrobial Chemotherapy и подкрепят аналогичните резултати от по-ранно проучване, публикувано в One Health на 14 юни 2022 г.

През последните две десетилетия биолозите са регистрирали появата на няколко десетки щамове микроби, които са устойчиви на действието на един или няколко антибиотици, приемани заедно.

Съществува реална опасност всички подобни лекарства да загубят своята ефективност. Това ще се отрази негативно не само на медицината, но и на хранително-вкусовата промишленост, където антибиотиците се използват за защита на растения и животни, както и при стерилизация на хранителни продукти.

Професор Евисън и колегите му изучават микрофлората на около осемстотин възрастни кучета, но също и на малки. Учените се интересували колко често тези животни се заразяват с различни щамове на патогенната Е. coli, която причинява тежки чревни инфекции.

Проучена е също храната, която собствениците дават на кучетата си, както и как диетата им се променя с времето. Това позволява на британските биолози да разкрият тенденция, свързваща естеството на диетата на кучетата с това колко често са били заразени с имунни щамове на E. coli и други патогени.

Изследователите установяват, че повечето кучета, чиито чревни бактерии са били резистентни към флуорохинолони, тетрациклин, амоксицилин и стрептомицин, понякога консумират сурово месо. Това се оказва еднакво вярно за зрели, по-възрастни кучета, както и за 16-седмични кученца.

Вероятността от наличието на бактерии в храносмилателната система на домашните любимци нараства с около четири пъти, ако собствениците хранят кучетата със сурово месо. В резултат на това те много често се превръщат в резервоари и носители на потенциално опасни за хората микроби, които не се повлияват от повечето антибиотици.

Поради тази причина учените призовават собствениците на кучета да се откажат от практиката да ги хранят със сурово месо, закупено от супермаркет, и да използват специална храна за това. Професор Евисън и колегите му се надяват, че подобни мерки значително ще забавят разпространението и еволюцията на супермикроби, опасни за хората.

Снимка на сурово месо: scoob_switzerland / Pixabay