Суров спанак вреди на бъбреците

варен спанак

Прекаленото ядене на суров спанак може да навреди на бъбреците.

Ако искате да се предпазите от камъни в бъбреците, избягвайте консумацията на суров спанак, предупреждават експерти.

Камъни могат да се образуват в единия или в двата бъбрека, като най-често с този проблем се сблъскват хора на възраст между 30 и 60 години.

Образуването на камъни в бъбреците обикновено се дължи на отлагането на специфични химикали. Сред тях е оксаловата киселина, която се среща в спанака – популярен продукт сред вегетарианците.

Суровият спанак съдържа оксалова киселина, която притежава способността да се свързва с минерали в червата и да образува оксалати – неразтворими соли.

Въпросните съединения се срещат в бъбречните камъни. Някои хора са генетично по-предразположени от други към образуване на камъни в бъбреците и трябва да подхождат внимателно към консумацията на продукти с високо съдържание на оксалова киселина, обяснява експертката по хранене Сандра Грийнбанк.

Оксаловата киселина освен това възпрепятства усвояването полезните желязо, калий, витамин А и калций, на които е богат спанакът.

Спанакът не е единствената храна, съдържаща оксалова киселина. Тя се среща и в други зеленолистни зеленчуци, както и в бадемите, кашуто, елдата, чая, кафето и шоколада.

Ако все пак държите на суровия спанак в салата си, използвайте съдържащите по-малки количества оксалова киселина листа от младо растение, препоръчва Сандра Грийнбанк, цитирана от агенция БТА.

Добрата новина е, че оксаловата киселина се разрушава под въздействието на топлина, например при приготвянето на спанака на пара за около четири минути.

Грийнбанк изтъква и друга причина хората да залагат на термично обработен спанак – в сурово състояние зеленчукът може да причини заразяване с болестотворни бактерии като Листерия, Салмонела или Ешерихия коли.

По принцип спанакът е сред зеленчуците, които са по-полезни след термична обработка.

Снимка: Laurel Fan