Сутрин хората са най-големи оптимисти

Сутрин хората са изпълнени с най-много оптимизъм, показват резултати от проучване.

Хората по света се чувстват ентусиазирани и бдителни, когато се събудят сутрин, но постепенно стават по-негативно настроени през работния ден, сочи изследване на социалната мрежа Twitter.

В продължение на две години изследователите анализирали над 509 милиона съобщения от 2,4 милиона потребители на Twitter, за да проследят тенденциите в настроението им. Те установили, че настроението ни варира в много големи граници в зависимост от времето на деня, деня от седмицата и от това дали дните стават по-дълги или по-къси.

Сутрин хората се събуждат, изпълнени с оптимизъм, но той намалява през деня и се възвръща отново едва към 18 часа, когато стресът от работата е забравен.

Негативните емоции като тъга, гняв или вина са най-ниски в началото на деня, но се засилват до времето за лягане вечер, сочи изследването.

Проучването на Twitter, което обхванало 84 страни в света, показва една и съща тенденция, въпреки значителните културни и географски различия, отбелязва агенция БГНЕС. През уикендите хората обикновено са по-оптимистично настроени, но сутрешният прилив на оптимизъм идва два часа по-късно, защото хората обичат да се излежават.

Изследователите установили още, че хората имат по-оптимистично настроение, когато дните нарастват с приближаването на лятното слънцестоене, а когато дните стават по-кратки оптимизмът им намалява.

Снимка: Simona Dumitru