Съвети за естествена детоксикация след дълги празници

детоксикация

Експерти представят пет начина за естествена детоксикация на организма след много празнуване в период като Коледа, Нова година, поредни имени дни.

След прекараните празници с претрупани трапези, няма нищо по-хубаво от това да изчистим тялото си от вредните токсини, а защо не и да загубим част от натрупаните килограми. Как да се случи това?

1. Вода
Първо правило – с повече вода. Редица проучвания сочат, че без вода не можем да сме нито здрави, нито красиви. Добре да спазваме класическия съвет с поне 8 чаши вода на ден.

Освен това, според учени от Loughborough University в Англия, да сме дехидратирани е същото като да сме пияни.

Неслучайно експертите съветват на път винаги да носим вода със себе си и да не сядаме зад волана жадни. Тези, които не обичат особено много вода, могат да й добавят резен лимон или друг пресен плод, който да я направи по-апетитна. Пиенето на вода с лимон носи ежедневно здраве.

2. Спорт
Разбира се, необходима е и физическа активност. Не е нужно да се потим във фитнеса, можем да отидем на йога или на танци, а дори и на шопинг. Важното е тялото да се движи. Ползите са несравними – повече здраве, повече красота, здраво сърце и дълголетие.

Специалистите препоръчват минимум 150 минути физическа активност седмично чрез различни дейности. Както казва д-р Ник Кавил, цитиран от агенция БГНЕС, ако упражненията бяха едно хапче, всички други лекарства щяха да отпаднат.

3. Супи
Изключително полезно е и да се яде супа. Тя е чудесен избор за всяко хранене от деня и освежава, особено в тези мразовити дни. Основната полза е, че супите съдържат зеленчуци, които от своя страна са важен източник на хранителни вещества като витамини, минерали, калий, фибри и фолиева киселина.

4. Зелен чай
Хубаво да пием и повече зелен чай. Той е идеален заместител на кафето и е смятан за една от най-здравословните напитки на планетата. Той „прелива“ от антиоксиданти и хранителни вещества и освен това ускорява метаболизма.

5. Плодове и зеленчуци
И още един от златните съвети – пресни плодове и зеленчуци! Колкото повече – толкова по-добре. Желателно е също да забравим поне за кратко за хляба, сладкото и мазните храни. Ефектът скоро ще бъде налице.

Снимка на лимон във вода: Герхард Бьогнер