Как да съхраним максимално водоразтворимите витамини в храните?
Повечето водноразтворими витамини лесно преминават от кръвта в урината, поради което не образуват съществени резерви в тялото.
Поради тази причина от една страна при тях по-трудно се стига до прекалено натрупване в организма (хипервитаминоза), но от друга старана това води до необходимостта ежедневно да се набавят на организма, за да се избегне хипо- или авитаминоза (недостиг на витамини).
Водоразтворими витамини са тези от групата витамини B: витамин B1, витамин B2, витамин B3, витамин B4, витамин B6, витамин B9, витамин B12 и витамин B17, както и витамин C.
Основните фактори, които разрушават витамините в храната, са светлина, топлина и въздух.
Ето някои практични съвети за максимално запазване на водноразтворимите витамини в храната, за да можем да се възползваме максимално от здравните им ползи:
- плодовете и зеленчуците да се съхраняват на тъмно при температура 1-5 градуса и относителна влажност 80-90%;
- да се избягва на повторното замразяване и затопляне на продуктите;
- продуктите да се измиват, обелват и нарязват непосредствено преди тяхната употреба или обработка;
- продуктите да се нарязват на по-едри късове, което намалява общата повърхност на контакт с въздуха;
- при готвене продуктите да се поставят в кипяща, а не в студена или хладка вода, което съкращава времето за термична обработка;
- по възможност гответе продуктите цели – напр. моркови и чесън, или ги нарязвайте на по-едри парчета;
- да се избягва честото разбъркване при готвене;
- да се използват съдове, които не съдържат желязо или мед, тъй като те разрушават витамините.
Снимка на домати и чушки: Шарън Шери Блум