Съвети за здрава чревна флора след диета


грейпфрут

Здравната чревна флора е важна да не качим отново килограми след диета за отслабване.

Много желаещи да отслабнат страдат, защото бързо след диетата връщат толкова трудно свалените килограми.

Качването на килограмите след диета може да се дължи на бактерии в храносмилателната система.

Докато отслабваме, свикналите на мазнини микроорганизми, се чувстват дискомфортно, но не напускат територията си, обясняват израелски учени. Затова, когато започнем да се храним нормално, те не могат да се наситят на любимите си мазнини и покрай тях по-лесно напълняваме.

Всъщност тези т. нар. лоши бактерии унищожават естествените съединения в храната ни, които улесняват горенето на мазнините. Този ефект може да бъде неутрализиран с естествени напитки, богати на вещества, които се съдържат в различни плодове и зеленчуци.

Това са флавоноидите, които насърчават клетките да изгарят мазнините, а не да ги натрупват. Едното от тези съединения – апигенин, е характерно в състава на магданоза, целината и чая от лайка. Другото – нарингенин, се среща в грейпфрута, портокалите, доматените люспи и водната мента.

Израелските учени са работили с мишки, но са убедени, че откритието им важи и за хората. Когато те им давали много флавоноиди, така че бактериите в храносмилателната им система да не могат да ги погълнат, животните напълнявали по-малко след спиране на диетата за отслабване.

Един от съавторите Еран Сегал каза, че са необходими допълнителни изследвания, които да определят на какво се дължи явлението, цитира агенция БТА.

Снимка: waferboard

loading...