Съвети за здрави кости

Слънце, кисело мляко и спорт препоръчват експертите като най-добри източници за здрави кости.

Излагането на слънце допринася за предпазване от остеопороза, тъй като тялото се нуждае от слънчева светлина, за да произвежда витамин D. Това напомнят специалисти от германското Дружество по ортопедия и травматология, съобщава агенция БТА.

“Слънчевият” витамин D помага на тялото да абсорбира калция от храните, необходим за доброто здраве на костите. Експертите препоръчват хората да се излагат на слънчева светлина поне по половин час дневно.

През зимата витамин D може да се приема под формата на добавка. Препоръчителната доза е около 800-1000 международни единици.

Балансираното хранене също предотвратява недостига на калций.

Елементът калций може да се набави чрез млечни продукти и зеленчуци като броколи и зеле. Ядките и някои билки също съдържат калций.

Експертите освен това препоръчват да се избягват продукти като Coca-Cola, шоколад и печени фъстъци, тъй като те съдържат фосфор, който атакува костите.

Спортът също е полезен за метаболизма, а здравите мускули облекчават костите. Тренировки с тежести, гимнастика и плуване подпомагат изграждането на костна маса.

Тези препоръки не важат само за по-възрастните хора, при които опасността от остеопороза е по-голяма. Основата за здрави кости се полага на по-млади години, казва Волфганг Бьокер от дружеството.

Снимка: Julita B.C.

Zdraven.bg представя за доброто настроение на всички специална селекция с песни, в чийто видеоклипове се спортува: