
Представяме полезни съвети за здравословна Коледна трапеза.
Британкият вестник Dayly Express, цитиран от агенция БТА, дава идеи как да посрещнем Коледа със здравословна трапеза.
Пуешкото месо е богато на протеини, но без количествата наситени мазнини в червеното месо, и е с по-малко съдържание на холестерол от пилешкото, свинското и говеждото. Пуешкото месо е много полезно за децата, тъй като съдържа подпомагащите развитието селен и цинк, както и витамин B3 и витамин B6.
Зеленчуците като червеното зеле са богати на антиоксиданти. Редица изследвания са показали, че те понижават риска от някои видове рак. Витамин С е особено полезен за здравето на кожата, хрущялите и костите.
Включете в празничното меню и кестени, които за разлика от другите ядки съдържат малко мазнини, богати са на въглехидрати, витамин С, витамин В6 и фолиева киселина. В комбинация тези елементи намаляват риска от сърдечносъдови заболявания.
Следващото здравословно коледно изкушение е черният шоколад. Той е богат на магнезий и разнообразни биоактивни съединения, предпазващи от сърдечносъдови и костни заболявания. Специалистите припомнят, че макар и полезен, шоколадът е твърде калоричен, и трябва да се похапва в умерени количества.
Не на последно място в здравословното Коледно меню е и червеното вино. Напитката съдържа ресвератрол – съединение със защитни свойства срещу сърдечносъдови заболявания.
За доброто настроение на всички поздравяваме със специална колекция от български и световни Коледни песни:
Снимка: Робърт Кубович