Съвети за здравословна Коледна трапеза

Коледа

Представяме полезни съвети за здравословна Коледна трапеза.

Британкият вестник Dayly Express, цитиран от агенция БТА, дава идеи как да посрещнем Коледа със здравословна трапеза.

Пуешкото месо е богато на протеини, но без количествата наситени мазнини в червеното месо, и е с по-малко съдържание на холестерол от пилешкото, свинското и говеждото. Пуешкото месо е много полезно за децата, тъй като съдържа подпомагащите развитието селен и цинк, както и витамин B3 и витамин B6.

Зеленчуците като червеното зеле са богати на антиоксиданти. Редица изследвания са показали, че те понижават риска от някои видове рак. Витамин С е особено полезен за здравето на кожата, хрущялите и костите.

Включете в празничното меню и кестени, които за разлика от другите ядки съдържат малко мазнини, богати са на въглехидрати, витамин С, витамин В6 и фолиева киселина. В комбинация тези елементи намаляват риска от сърдечносъдови заболявания.

Следващото здравословно коледно изкушение е черният шоколад. Той е богат на магнезий и разнообразни биоактивни съединения, предпазващи от сърдечносъдови и костни заболявания. Специалистите припомнят, че макар и полезен, шоколадът е твърде калоричен, и трябва да се похапва в умерени количества.

Не на последно място в здравословното Коледно меню е и червеното вино. Напитката съдържа ресвератрол – съединение със защитни свойства срещу сърдечносъдови заболявания.

За доброто настроение на всички поздравяваме със специална колекция от български и световни Коледни песни:

Снимка: Робърт Кубович