Съвети за здравословно хранене преди забременяване

италианска храна

Какъв режим на здравословно хранене трябва да спазва жената преди забременяване?

Още преди жената да разбере, че е бременна, органите на бебето са започнали да се оформят. Затова важно е да сте здрави преди първия ден на бременността, така че бебето ви да има най-благоприятни възможности за добро начало.

Здравословното хранене не е нещо непостижимо. Следните препоръки, изтотвени от  Национален център по опазване на общественото здраве  към Министерство на здравеопазването могат да Ви помогнат за планиране на здравословно меню и сайтът за Красота и здраве Ви ги представя подробно:

Планирайте менюто си поне за няколко дни – това Ви дава възможност да си осигурите разнообразна храна.

Всяко дневно меню трябва да включва зърнени храни или картофи. Предпочитайте пълнозърнести храни – пълнозърнест хляб, кафяв ориз, спагети от пълнозърнесто брашно, овесени ядки и др.

Всякo хранене трябва да съдържа плодове и/или зеленчуци – предимно пресни, като компоненти на зеленчукови и зеленчуково-месни ястия, съставки на тестени закуски, сандвичи и др. Препоръчва се приемането на повече от 400 грама разнообразни плодове и зеленчуци всеки ден.

Дневното Ви меню трябва да включва мляко и млечни продукти с ниско или намалено съдържание на мазнини (под 2%) и ниско съдържание на сол. Яжте по-често кисело мляко.

Всяко дневно меню трябва да съдържа представители от групата на храните, богати на белтък. Яжте постни меса, включвайте в менюто 1-2 пъти седмично леща или боб, консумирайте риба поне един-два пъти седмично.

Ограничете количеството на добавените мазнини при приготвяне на ястията, предпочитайте растителни масла пред животински мазнини, избягвайте пържени храни.

Избягвайте и ограничете количеството на захарта, бонбоните и сладкарските продукти в менюто си – заменете ги с пресни плодове. Много е трудно да се промени изцяло храненетo изведнъж. Предприемайте малки стъпки в промяната към по-здравословен начин на хранене.

Витаминът фолиева киселина, от групата на B витамините, играе много важна роля за формирането на невралната тръба на плода през първия месец на бременността. Невралната тръба е костният канал, в който се разполагат главния и гръбначния мозък и той се формира от 21-ия до 28-ия ден на бременността. Дефицитът на фолиева киселина при забременяване води до непълно затваряне на костния канал, вроден дефект, наречен спина бифида, водещ до инвалидизация на бебето или смърт.

Тъй като рискът от спина бифида и други дефекти на невралната тръба на плода е през първия месец на бременността, когато жената най-често все още не знае, че е бременна, много е важно всички жени, които имат намерение да раждат да приемат достатъчно количество от витамина предварително, поне 3 месеца преди забременяване.

Потребностите от фолиева киселина по време на бременност са увеличени – 600 микрограма дневно и е много трудно да бъдат удовлетворени само от прием на храни, съдържащи витамина. Основна причина е, че фолатите в храните, които са натуралната форма на витамина, се усвояват наполовина по-малко в сравнение със синтетичния витамин фолиева киселина. Натуралните фолати също така се разрушават много лесно при обичайните начини на готвене.

фолати

Ето защо на всички жени в детеродна възраст се препоръчва да приемат витамина фолиева киселина ежедневно като хранителна добавка, по 400 микрограма на ден, поне 3 месеца преди забременяване. Така се осигурява добър старт при евентуално забременяване, като рискът от дефекти на  невралната тръба на плода е минимален. Жени, при които в предишна бременност са наблюдавани дефекти на невралната тръба, трябва да приемат по-високи дози фолиева киселина преди бременност след консултация с лекар.

Независимо от приема на фолиева киселина като хранителна добавка, препоръчително е жените да консумират повече храни, богати на натурални фолати.

За доброто настроение на всички Zdraven.bg представя няколко смешни бебешки реклами:

Снимка: Хосе Алфредо Гомес Соберано