Съвети за здрав сън

Ето няколко полезни съвети, които гарантират здрав сън.

Здравият сън е от основно значение за възстановяване на организма.

Представяме списък от половин дузина неща, на които трябва да обърнем особено внимание при сън, който Actualno.com публикува:

1. Матрак: Повечето хора дори не подозират, че неудобното легло/матрак може сериозно да навреди на добрия сън.Проведени изследвания показват, че на теория хората признават важната роля на матраците за съня и здравето, но тези, които наистина обръщат внимание на тяхното качеството, са много малко. А именно той може да е причината за лошия ви сън.

2. Чаршафи: Качественото спално бельо също спомага за добрия сън, като не само създава удобства при заспиване, но и запазва комфорта в продължение на цялата нощ. Разбира се, то е по-скъпо, но да не забравяме, че 1/3 от живота си ние прекарваме именно в леглото. Естествените качествени влакна на чаршафите попиват влагата, която се отделя от тялото, докато синтетичните само служат за завиване.

3. Възглавница: Когато сте уморени, няма нищо по-добро от удобната възглавница. За здравия сън ви е необходима такава, която ще държи врата на нивото на гръбнака. Колкото по-правилно е положението на врата, толкова по-малко притиснати са нервите и съдовете, а следователно се намалява рискът от болки във врата.

4. Одеало: Помните ли кога сте сънували най-хубавия си сън? Сигурно не, защото тогава сте били бебе. Бебетата най-често ги завиват с хубави одеала, които създават усещането за защитеност. Отидете в магазина и си купете ново одеало, което отново да ви подари същите усещания.

5. Душ: Взимайте си душ преди сън! Изразът “спи като къпан” съвсем не е случаен – горещата вана или душ спомагат за по-бързото заспиване. Когато след душ си легнете, температурата на тялото се понижава, а това носи успокоение и здрав сън. Не прекалявайте обаче с температурата на водата.

6. Вентилатор: Най-популярният начин за игнориране на шума от вън са тампоните за уши, но те засилват вътрешните звуци и тогава човек започва да чува собственото си дишане и сърцебиене. Най-добрият начин за блокиране на шума е да произведем собствен шум. При наличието на постоянен, но не много силен звук, другите се блокират. А най-разпространено с вентилатор.

Ако ви предстои дълго пътуване или тежък ден в службата, срещу проблемите със съня могат да помогнат и някои успокояващи препарати. Но най-добре е това да става само след консултация с личния лекар или специалист. Многото и лошо избрани медикаменти могат да съкратят времето на пребиваването във фазата на дълбок сън. Тогава сутрин ще се събуждате “разбити”. Затова бихме препоръчали, преди да се обърнете към лекаря за рецепта, да пробвате по-горните предложени съвети.

Снимка: Quinn Dombrowski