Съвети за идеални Великденски яйца

Великден

Как да сварим идеалните яйца за Великден и как да ги червим?

Най-неприятното, което може да се случи при подготовката за Великден, е да установите, че всички яйца, които сте сварили, са се напукали. Затова представяме няколко полезни съвети, как да сварите яйцата така, че да не се напукат, и как да ги оцветите с естествени продукти, а не изкуствени бои.

Преди да пристъпите към варенето на яйцата, извадете ги от хладилника поне един-два часа по-рано, за да престоят и да изравнят температурата си с тази на стаята. Тогава можете да преминете към варенето им.

Когато поставяте яйцата в съда, в който ще ги варите, не ги пускайте рязко и от високо, а внимателно ги наредете на дъното.

Важно е кога ще сложите яйцата във водата. Някои препоръчват да го направите, след като водата заври, но повечето съвети са свързани с поставянето на яйцата в студената вода.

Яйцата задължително се поставят на един ред, само по дъното на съда, в който ги варим. Водата трябва да бъде около един пръст над яйцата.

Най-доброто превантивно средство против напукване на яйца е оцетът. Сложете няколко супени лъжици в тенджерата преди да е завряла водата.

Добавянето на сол пък няма да позволи на част от белтъка да изтече, ако случайно някое от яйцата се спука.

Яйцата задължително се варят на бавен огън.

След като водата кипне, намалете котлона и оставете водата да къкри. Нужни са ви 8-10 минути, за да бъдат готови.

След като сверите яйцата, може да преминете към тяхното червене.

Първото яйце трябва да се боядиса в червено.

Първото яйце трябва да се боядиса в червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството.

То се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което през цялото време е престояло в къщата – да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели. Яйцето се пази някъде във витрина, за да не се счупи и да носи късмет.

Следващото яйце също е червено – то се оставя в църквата в събота вечерта, след празничната литургия, която продължава след полунощ, или на другия ден.

Можете да използвате натурални продукти, а не изкуствена химия. Ето какво да направим, за да боядисаме по 10 яйца от съответния цвят.

За цвят червен или розов е са необходими две чаши червено цвекло, нарязано на кубчета.

За жълт цвят – една чаена лъжичка куркума.

За син цвят – два чаши сини боровинки, които се намачкват.

За зелено – използвайте сместа, която ще получите за жълто и синьо.

Всяка от боята се получава като съответните продукти се слагат в подходящ съд и долеете 400 мл вода. Поставят се на котлона и се изчаква да заври. След това намалявате огъня, покривате с похлупак и изчаквате около 10 минути. Прецедете сместа и оставете само течността, към която прибавете по една чаена лъжичка ябълков оцет или бял винен оцет.

Съществуват безброй техники за боядисване на великденските яйца, една от най-популярните по нашите географски ширини обаче е обагрянето на яйцата с восък. Именно тази техника е една от старите традиционни техники, познати у нас. Тя е една от най-интересните и с най-богато възможности за рисуване и орнаментиране на великденските яйца.

Определящо за техниката е използването на разтопен чист пчелен восък за изписване на рисунъка с помощта на специален уред-писалка. Основен материал при тази техника може да бъде само чистият пчелен восък, който може да се намери при пчеларите на пазара.

Важно е да се отбележи, че парафинът или други синтетични субстанции, дори и църковните свещи не могат да се използват за рисуване, тъй като се разливат при боядисването и нямат необходимите качества. Чистият пчелен восък е меденожълт на цвят.

Подготовката му за работа предполага да се стопи в плитък съд, да се прецеди, за да се отстранят евентуални примеси (прашинки или частици), да се нареже още топъл на малки тънки ивички или фитилчета, удобни за поставяне във фунийката на писалката. Восъкът може да се държи постоянно стопен в плитко съдче на огъня по време на работа, без да се пържи, пуши и прегаря.

За получаване на черни контури на рисунката восъкът може да се оцветява в черно според традиционната практика с боров катран или сажди. Тези процедури може да се заменят с оцветяване на восъка с маслена боя за рисуване. Сходството в химическия състав на маслената боя и восъка позволява да се постигне хомогенна смес. Освен в черно восъкът може да се оцветява и в бяло, жълто, червено, кафяво, охра, зелено и пр.

В българската народна традиция основен уред за изписване с восък е писалката. Писалката се потопява в съд с разтопен восък и с него се “пише” по яйцето. Освен писалка може да се използва игла, клечка от метла, сламка или перце.

Снимка на Великденски яйца: Юлиана Николова