Съвети за избягване на зимната депресия

Ето няколко полезни съвети за избягване на зимната депресия.

През зимата има хора, които панически се опитват да избягат от сезона. Сивото небе и ниските температури, оскъдното слънце и нуждата да сме „скрити” в дрехи често водят до ниско самочувствие и влошено настроение, пише krisazz.com.

Според Световната Здравна Организация близо 20% от жителите на планетата са изпитвали силна зимна депресия, около 20% имат опит с подобни състояния, а останалите не дават категорично потвърждение, но си спомнят за подобни настроения.

Смяната на сезоните предполага и промяна в храненето, което довежда до липса на някои хранителни вещества. Тази липса често довежда до разстройство в концентрацията, чувство на самота, понижено самочувствие и лошо настроение или неоправдан глад. Всички тези симтпоми са симптоми на депресията.

Ето и няколко конкретни съвети за поддържане на тялото и за повишаване на настроението по време на  тъжните зимни месеци:

Щадете тялото си!:
Нездравословния начин на хранене води до отслабване на ума. Уверете  се, че се храните балансирано, с диета, богата на плодове и зеленчуци. Увеличете консумацията на риба и висококачествени протеини, ограничете приема на рафинирана захар. В допълнение към всичко това добавете и мултивитаминен комплекс, богат на витамини от група В, като В6, В12, и тиамин, които могат бързо да се изчерпят от организма, когато тялото е подложено на зимния стрес.

Пазете съзнанието чисто!:
Практикуването на медитация, различните техники за релакс и йога упражненията подтискат развитието на депресивни състояния и състояния на стрес. Не се претоварвайте с излишна консумация на храна и пийте повече течности. Свикнете всяка вечер след ваната преди лягане да изпивате една чаша хладко прясно мляко.

Приспивателните не помагат…:
На всички ни е известно, че когато страдаме от депресия съня ни също е нарушен. При зимното понижаване на тонуса на организма се наблюдава безсъние при много от потърпевшите. Това безсъние обаче се обуславя от липсата на движение и изразходване на енергия. Организма през лятото се е радвал на топло и слънчево време, на дълъг ден и на топла нощ, а зимните месеци не предразполагат към лятно веселие.

За да облекчим чувството на тревожност източната медицна съветва да капнем няколко капки лавандулово масло на възглавницата или да се спим върху билкови възглавнички.

Потърсете подкрепа от семейство и приятели!:
Чувството на отпадналост е класически синдром при зимните депресии. Общуването с приятелите и семейството ангажира ума ни и ни принуждава да мислим конструктивно. Помага за преодоляване на чувството на отпадналост,  безпричинна тревога и объркване.

Умереното физическо натоварване е от огромна полза!:
Опитайте да си създадете навик да правите гимнастика или да спортувате редовно. Спортът е предпоставка за добро самочувствие и повишен жизнен тонус. Плувайте, ходете на фитнес или се запишете в курс по самоотбрана. Ако не ви достигат време или воля за това, просто правете чести разходки на чист въздух. Кратките разходки само по десет минути три пъти на ден са достатъчни да възвърнат доброто самочувствие и жизнената енергия.

Снимка: Carlo Scherer