Съвети за предпазване от болести при пътуване в чужбина

Ето куп полезни съвети за предпазване от болести при пътуване в чужбина.

Важни съвети как и от какво да се пазим, ако пътуваме в чужбина като туристи, на гости ил ипо работа, дава Националния център по паразитни и заразни болести в София към Министерството на здравеопазването.

Преди пътуването трябва да знаем и направим следното:
– да се информираме се подробно за страната, за която заминаваме;
– да се консултираме се с личния ни лекар и дори с лекар–специалист;
– да си осигурим необходимите имунизации, по възможност, поне един месец преди заминаването – някои ваксинации се правят по определена схема, за което е нужно време.

По време на пътуването и престоя си в чужбина е желателно да:
измиваме често ръцете си;
– консумираме проверени, фабрично бутилирани вода и напитки, или според обстоятелствата – преварена вода;
– консумирайте добре обработени термично или фабрично опаковани храни и преварено мляко;
– измиваме грижливо плодовете и зеленчуците;
– избягваме консумирането на храна, закупена от улични продавачи;
– се пазим от ухапвания от комари, кърлежи и други насекоми, като използвате подходящо облекло, мрежи и препарати (репеленти, инсектициди ).

Също така, ако се разболеем и не сте в състояние да се справите с проблема сами или ни ухапе животно, незабавно трябва да потърсим медицинска помощ. Хубаво е да избягваме случайните сексуални контакти, а при такъв – винаги да ползваме презерватив.

След пътуването и завръщането ни вкъщи непременно да се консултираме с лекар, както и със специалист по тропическа медицина и паразитология. При най – малкото неразположение и особено при висока температура, повръщане, диария, обрив, да потърсим задължително лекар и го информираме за престоя си в чужбина.

Освен това не всички заболявания се проявяват веднага. Възможно е да измине известен период от време, през който човек се чувства добре, т.е. в началото заболяването протича скрито.

Снимка: sxc.hu

loading...