Съвети за преодоляване на стреса след отпуска


семейна ваканция

Как да се справим със стреса в работата и живота след края на отпуската ни?

Първият работен ден след отпуск обикновено е потискащо преживяване за повечето хора. Връщането към всекидневния ритъм е свързано с умора и стрес, а ефектът от почивката бързо отшумява.

Психологът доц. Маргарита Бакрачева от Института за изследване на населението и човека към БАН коментира пред агенция БТА има ли рецепта за запазване на доброто настроение по-дълго.

Според нея един от начините е да сложим снимка от почивката като скрийнсейвър или фон на компютъра. Така можем да се пренасяме отново в приятното преживяване и да се отпуснем поне за малко.

Важно е също да разнообразим всекидневието си – със срещи с приятели, с неща, които обичаме да вършим и изобщо да направим усилие да не се оставим съвсем на рутината.

Все пак вечерите в града също могат да предложат много форми за продължаване на приятните емоции, отбелязва психологът.

За да бъде ефектът от почивката по-дълъг, трябва да се опитаме да изживеем пълноценно всеки момент, използвайки всичките си сетива, съветва доц. Бакрачева.

По този начин запаметяваме цветове, картини, усещания, насищаме и запечатваме спомена, а и не пропускаме момента, обяснява тя. Така се създава преживяването, че сме тук и сега, без да мислим за вчера или за утре.

Потиснатото настроение на хората след работа психологът обяснява с това, че живеем в поне две нива – външен и вътрешен свят, които са взаимно преплетени. Дори и да сме доволни от работата си и да я обичаме, тя е свързана с оцеляването, със сравнението, с всекидневието.

Щастието, макар че е свързано и с осигурените ресурси, е основно нематериално. То се определя и зависи от свобода, полет, безгрижие, близки и емоции. А, за да се отдадем на това, трябва да не мислим за рутината, казва доц. Бакрачева.

Слънцето е природен антидепресант, но силната топлина действа демобилизиращо на работния процес.

Според нея няма голяма разлика в усещането при първия работен ден след лятна почивка или след отпуск през друг сезон. Връщането в реалността след краткото отпускане има еднакво изражение, смята тя.

Добре е работодателите да имат това предвид, както и, че хората се нуждаят от малък период на адаптация, през който не е реалистично очакването веднага да се гмурнат в изпълнение на задълженията си на пълни обороти, отбелязва психологът.

Тя подчертава също, че са малко хората, които са работоспособни при много топло време. За разлика от студа, когато просто можем да влезем на топло, алтернативата през лятото е да се затворим на климатик или под дебела сянка, което пък ни лишава от възможността да сме по-дълго на открито.

Слънцето е природен антидепресант, но силната топлина действа демобилизиращо на работния процес, коментира доц. Бакрачева. Тя препоръчва топлите дни да се използват за максимално прекарване на време на открито, без значение в коя част от денонощието.

Снимка: Roderick Eime

За доброто настроение на всички Zdraven.bg поздравява със специална селекция от български песни за лятото: