Съвети за слънцезащитните продукти

Ето няколко полезни съвети за слънцезащитните продукти, които ползваме основно през лятото.

Българите не спазват препоръките за употреба на слънцезащитни продукти, показват изследвания. Това каза за Дарик Радио изпълнителният директор на Активни потребители Богомил Николов. Обикновено се пренебрегват някои зони на кожата, не се прилага достатъчно често или в достатъчно количество от продукта.

Потребителите също погрешно смятат, че по-голям фактор означава, че могат да останат изложени по-дълго време на слънце. Според експертите продуктите с индекс по-нисък от 6, не предпазват от слънцето, а горната част на индексите трябва да бъде до 60.

Трябва да внимаваме за подвеждащи реклами, като например 100% защита. Такова твърдение не е разрешено. Трябва да се използват термини като слаба, средна или много висока защита. Вносните продукти винаги трябва да имат преведена информация на български език, каза още Николов.

По думите му кремовете трябва да съдържат информация, че не са пълна и 100-процентова защита от слънцето и че те единствено намаляват вредното въздействие, но не го неутрализират напълно. Най-важното е да не се излагаме дълго време на слънце и в обедните часове, когато то е най-силно. Трябва да гледаме внимателно за кремовете за деца. На тях също трябва да има точно оказана препоръка за възрастовата група, за която те са подходящи, добави изпълнителният директор на Активни потребители.

Богомил Николов подчерта, че човек може да изгори и при облачно време или спейки под чадър, тъй като дори и тогава слънчевото лъчение не се блокира изцяло от чадъра или облака.

Най-важният фактор за надеждността на кремовете е тяхната водоустойчивост. Най-добрият съвет е след всяко излизане от водата да нанасяме отново крем или съответния препарат, препоръча Богомил Николов.

Zdraven.bg поздравява всички за добро настроение със специална колекция от над 45 български песни за любимото лято:

Снимка на слънчева баня на плажа: Pixabay