Съвети за спортния екип след тренировка

жена тренира

Как да съхраняваме най-добре спортния ни екип за тренировка?

Повечето спортни облекла в днешно време са направени от материя, която дърпа потта и държи влагата далеч от тялото. Това не само помага за регулиране на комфортна температура на тялото по време на тренировка, но и гарантира, че потта няма да остане върху кожата за твърде дълго.

Влагоабсорбиращите тъкани не се съчетават добре с омекотители, тъй като препаратите могат да намалят ефективността на спортните облекла, като например задържането на потта.

Но прането с омекотител не е единственият начин, по който можете да съсипете фитнес екипировката си.

Най-лошият и най-често разпространен сред навиците на хората е оставянето на потния анцуг за дни в коша за пране или в сака за фитнес. Този навик позволява на бактериите да се размножават.

Изследвания от д-р Крис Калеварт от Университета в Гент, Белгия, помогнаха за откриването на бактерия, наречена micrococci, която се разпространява в коша за пране, съобщава агенция БГНЕС.

Учените установиха, че именно бактерията може да е причина за трайна лоша миризма на спортния ви екип, от която не можете да се отървете дори след пране.

Проблемът остава, тъй като екипировката ви за спорт трябва да се пере на не повече от 40 градуса, за да се запази материята, но бактериите умират на много по-високи температури, предупреждават специалистите.

Спортът носи здраве и настроение! Затова Zdraven.bg поздравява всички със специална селекция с песни, чийто видеоклипове се спортува, повече или по-малко, но все пак спортува и вземете пример:

Ако се чудите какъв спорт да захванете, може да изберете най-подходящия за вашата зодия:
Спорт за зодия Овен
Спорт за зодия Телец
Спорт за зодия Близнаци
Спорт за зодия Рак
Спорт за зодия Лъв
Спорт за зодия Дева
Спорт за зодия Везни
Спорт за зодия Скорпион
Спорт за зодия Стрелец
Спорт за зодия Козирог
Спорт за зодия Водолей
Спорт за зодия Риби

Снимка: Матю Алън Хеч