Съвети и грижа за косата

Няколко основни съвета за грижа за косата препоръчва Deutsche Welle, цитирани от dariknews.bg.

Стресът и прекалено продължителното и редовно излагане на слънце са най-честите причини за суха коса.
Съдържателката на верига фризьорски салони в Германия Марли Мьолер съветва да се вземе огледалце и разгледа косата от всички краища. Там, където цветът е най-светъл, косата е и най-изтощена. На тези места третирането с подхранващи продукти може да се провежда по-интензивно.

Избягвайте да миете сухата коса всеки ден. Използвайте специален хидратиращ шампоан и я изплаквайте винаги много добре. Ако косата ви цъфти, след като сте я измили, я изплакнете обилно със студена вода. Това подсилва структурата на косъма. Освен това използвайте колкото се може по-често подхранващи маски, като увивате косата си в кърпа или фолио. Интензивните маски, които се оставят да действат и през нощта, са особено ефективни при суха коса.

Ако решите сами да отстраните неприятните цъфтежи, трябва да разделите косата си на много малки кичури и да подрежете внимателно само връхчетата като внимавате да не отрежете някой друг кичур.

Жените с дълги коси често имат следния проблем – мазни корени и сухи краища на косата. В такъв случай Марли Мьолер съветва: “Използвайте по-нежен шампоан като по време на миене търкайте само в корените на косата, връхчетата се измиват автоматично. След като изплакнете косата, нанесете маска, но само върху краищата й. И не прекалявайте с геловете и пяните.” Около 25 процента от жените пък имат друг проблем: прекалено тънък косъм. Ако и вие се оплаквате от същото, използвайте шампоан за повече обем. Така косата ви ще изглежда по-гъста. Лаковете за коса и пяните също помагат, но те не са особено добра алтерантива, тъй като изтощават косъма.

Пърхотът създава проблеми не само на жените. За да се преборите с него, трябва първо да сте наясно каква точно е причината за появяването му. Ако пърхотът се появява, тъй като косата ви е прекалено суха, използвайте шампоани с уреа, казва д-р Мадлейн Шунтер от град Улм. Те овлажняват кожата на главата. При суха коса шампоаните против пърхот биха причинили появата на още повече бели люспички по рамената ви. Освен това не трябва да миете косата си повече от 2-3 пъти седмично. Ако косата ви е мазна, най-добре е да я миете всеки ден като редувате шампоана за мазна коса с този против пърхот.

Снимка: Dora Pete, sxc.hu

loading...