Съвети как да не измръзнем в студа


Студът поставя мнозина на изпитания.

И докато студените крака, зачервеният нос и лекото мръзнене са най-безобидните последици от минусовите температури, студът може да има и много по-опасни последствия, съобщава агенция Deutsche Welle и дава няколко практични съвета:

Не забравяйте шапката!
При минусови температури в никакъв случай не бива да се забравя шапката, тъй като в противен случай през главата ще се разпилее голяма част от телесната топлина. Важна е освен това защитата на ръцете и краката, тъй като при крайниците опасността е особено голяма. Иначе най-изпитан е така нареченият принцип на луковицата – върху топлите долни дрехи трябва да облекат няколко пласта горни, което помага за адаптирането към външната температура.

Опасностите не са за подценяване
Първите щети – по преценка на експертите – могат да бъдат нанесени още при температури от плюс 6 градуса, и то най-вече при по-голяма влажност на въздуха или при силен вятър.
При по-ниски температури кръвоносните съдове се стесняват, транспортира се по-малко количество кръв, за да се изразходва по-малко топлина. Пониженото кръвно налягане води дотам, че в студа лицата на хората са по-бледи и крайниците побеляват. При по-продължителното излагане на студа в клетките се образуват ледени кристали, червените кръвни телца се скупчват на едно място, което има за последствие нарушения на кръвообращението, а при най-тежките случаи – умъртвяване на тъканите.

Не оставяйте децата дълго време навън!
Както подчертават експертите – особено застрашени са хората, страдащи от заболявания като атеросклероза, при които циркулацията на кръвта и без това е ограничена. И играещите в студа деца често не се отнасят сериозно към ниските температури, поради което не би трябвало да бъдат оставяни за дълго време навън.

Не разчитайте на алкохола!
Действително – алкохолните напитки разширяват кръвоносните съдове и допринасят за по-доброто кръвообращение, но пък така също по-бързо се разпръсва топлината навън. Освен това спада чувствителността към болката.

Степени на измръзване
Медиците различават три степени на измръзване: първо – кожата се зачервява, второ – след затопляне по горния слой на кожата се образуват мехури и трето – кожата е побеляла, измръзнала и напълно безчувствена. След размразяването местата са груби и черни, тъканта е мъртва (некроза).

Какво да правим с измръзналите части на тялото?
Измръзналите части на тялото не бива да се масажират или да се разтриват със сняг. Вместо това трябва колкото може по-бързо да се намери подслон на топло. Там мокрите дрехи трябва бързо да бъдат съблечени, засегнатите части на тялото трябва да се затоплят с ръце или топла вода. Освен това трябва да се пият топли  напитки. При по-сериозните измръзвания трябва да се потърси лекарска помощ.

Снимка: Камелия Атанасова

loading...