Съвети как косата да расте по-бързо

При различните хора, косата расте с различна скорост. Това зависи от генетичната обусловеност, типа коса, психическото и емоционално състояние, начина на живот. Ако обаче се погрижите добре за гривата си и й дадете това, от което се нуждае, тя ще се върне в естествения си ритъм.

Ето няколко специални съвета как да расте косата по-бързо, които препоръчва Kozmetikata.com:

Дайте и необходимите витамини:
Един от най-важните фактори за здрава коса е начинът на хранене. Тя се нуждае от витамини А, В, С и най-вече витамин Е. А храните, богати на желязо и цинк са тези, които стимулират растежа. Затова яжте риба, стафиди, спанак, боб, кисело мляко, които освен всичко друго са и чудесни източници на протеини. Соята, също богата на протеини, помага за заздравяване на косата.

Редовно подстригвайте цъфтящите крайчета:
Вместо да се бори да заздрави изтощените крайчета, давайте възможност на косата да расте. Подстригвайте я редовно, за да расте по-бързо.

Стимулирайте скалпа:
Масажът на скалпа стимулира кръвообращението и съответно подпомага растежа на косата.

Движете се:
Ежедневният стрес и липсата на движение може също да окаже влияние върху растежа на косата. Добрият сън (минимум 7 часа), комбиниран с редовни упражнения, не само ще подобри вида и растежа на косата ви, но и здравето ви като цяло.

Мийте добре косата си:
Чистата коса расте по-бързо, защото порите й не са запушени, а и скалпа е стимулиран. Не забравяйте да миете и четката си за коса.

Грижете се добре за косата си:
Не я решете докато е мокра, защото така по-лесно се къса. Използвайте шампоан и балсам, подходящ за нейния тип. Пропускайте сешоара, машата и пресата винаги, когато е възможно.

За специални случаи:
Ако ви престои специално събитие и сте избрали прическа, за която косата ви е твърде къса, винаги можете да се обърнете към специалист, който да ви постави удължители. Не правете това сами обаче, за да не увредите косата си.

Снимка: sxc.hu