Съвети на Стилиян Сариев за здраво и красиво тяло

Стилиян Сариев

Обстоен разговор с фитнес модела и спортист Стилиян Сариев за ползите от спорта, как можем да постигнем здраве с него, да направим красиво тяло и какво ни трябва да започнем да тренираме.

Може ли да направим красиво и здраво тяло и защо въобще да спортуваме? С тази въпроси Zdraven.bg се обърна към Стилиян Сариев.

Стилиян Сариев e практикуващ фитнес треньор и завършващ бакалавърска степен на специалност „Анализ и контрол на хранителните продукти“ в Университета по хранителни технологии в Пловдив.

Стилиян тренира от малък, включително бойни изкуства и баскетбол. Изявява се и като фешън и спортен модел, а през 2018 г. става подгласник на „Мистър Пловдив“, в който град е роден. Участва и в музикални клипове към хитове като „Шампионка“ (2019) на Яница и „Още те обичам“ (2019) на Ивета Костова, в които изпълнява главния мъжки герой.

С какво спортът ни е полезен?

„Ето няколко елементарни примера защо спортът е толкова полезен за здравето: Спортът засилва имунитета, стимулира сърдечната дейност, укрепва костната система“, казва Стилиян Сариев.

Как спортът укрепва здравето ни?

„Питате се как се случва това ли? По време на физическо усилие се увеличава броят на белите кръвни телца в организма. Обяснението е, че активността стимулира освобождаването на хормоните на стреса, които пък от своя страна позволяват на белите кръвни телца, разположени по стените на кръвоносните съдове, да преминават в кръвообращението. Колкото повече бели кръвни телца има в кръвта, толкова по-добри са защитните сили на организма“, обяснява фитнес треньорът.

„Ако спортувате, така по-лесно ще понасяте климатичните промени, тъй като ще бъдете по-устойчиви на вируси при общуване с болни хора. Но избягвайте всеки ден да практикувате изтощителен спорт. Има риск, ефектът да е обратен и да изчерпате резервите си“, съветва Стилиян Сариев.

„Чрез спорт стимулирате сърдечната си дейност“, продължава той. „Как става това? Физическата активност разширява артериите. Макар че по време на спорт кръвното налягане се покачва в резултат на ускореното биене на сърцето, кръвта циркулира по-добре. И съответно, в спокойно положение артериалното налягане се понижава. Впрочем сърцето е мускул. Благодарение на спорта той укрепва.“

С какво още спортът е полезен?

„Първо, заседналият начин на живот благоприятства натрупването на холестерол в организма, което удвоява риска от сърдечно-съдови заболявания. Второ, редовното спортуване регулира сърдечния ритъм. А по-спокойният сърдечен ритъм (60 пулса в минута в състояние на покой) е гаранция за по-добра издръжливост при физически усилия в ежедневието. Това пък понижава риска от сърдечна криза“, разяснява Сариев.

Как спорът укрепва костите?

„Дори най-леката физическа активност е вид агресия за организма и в частност за скелета. Тя принуждава костите да се възстановяват, да се възпроизвеждат, което ги прави още по-здрави. Така спортът допринася за калцификацията. Редовната спортна активност намалява декалцификацията, която започва след 25-годишна възраст“, предупреждава спортистът. „Като се бори с декалцификацията, спортът ни предпазва от остеопороза, която е характерна по време на менопаузата при жените. При евентуално подхлъзване или падане здравите кости по-трудно се чупят.“

Как човек, който не е спортувал досега, е най-добре да започне да тренира?

„Всичко е въпрос на желание“, казва Сариев. „Поставете си постижими цели и лека-полека ще се изкачвате по стълбичката на амбицията, за да се мотивирате. Ако искате да свалите 15 кг, поставете си минимална цел да свалите 2 кг за 30 дни, да речем, така няма да се демотивирате, когато не забелязвате огромни резултати от раз… Всичко е въпрос на постоянство, упоритост и желание. Няма нищо лесно, но въпросът е, колко желаем дадено нещо, а именно – колко сме постоянни, ще покаже това. Упоритост, постоянство и желание: това е ключът към постиженията!“

Ти си спортувал дълги години. С какво тренировка на обикновен човек се различава от тренировка на професионален спортист?

„От малък обичам спорта“, споделя Стилян Сариев, „Това е голямата ми страст. Започнал съм с бойни изкуства, след това продължавам и с баскетбол много години, както и до ден днешен съм играч в отбор, а с фитнес започнах, едва когато бях в 12-ти клас. Но ми беше доста по-лесно, защото цял живот съм бил спортист и познавам много добре тялото си, което е изключително важно за един спортуващ човек. Знам във всеки един момент какво и как да направя при тренировка… Има много разлики между тренировката на начинаещ и напреднал човек, като например натоварването – защото един начинаещ не може да понесе такова натоварване, което може да понесе един редовно трениращ човек. Това е главното.“

„На всички начинаещи, които искат да започнат да спортуват и да гонят желаните резултати, бих им казал да не се отказват, защото винаги всеки е започвал от нулата и този, който виждате, че е напреднал и ви мотивира днес, той някога е бил на вашето място и е започнал точно като вас, но постоянството, упоритостта и желанието са го довели до това, което е постигнал до тези резултати!“, категоричен е Стилиян Сариев.

От твоя опит като фитнес треньор, колко пъти спортни упражнения седмично е нужно на обикновен човек, за да поддържа добро тяло?

„Ако човек желае просто да поддържа моментната си форма и за тонус – 3 пъти седмично е достатъчно, за да го постигне, по 45 минути до 1 час тренировка на ден“, съветва Стилиян Сариев.

„Ако желае вече някакъв прогрес, промяна на сегашната му форма – говорим вече за минимум 4 пъти седмично тренировки в рамките на 45-60 минути на ден. Разбира се, това са относителни неща, защото все пак има значение, какво човек желае да постигне, дали е жена 80 кг или мъж 150 кг има значение какви тренировки, каква честота, как да се натоварват мускулните групи, с какви упражнения и други специфики, затова съм насреща за всеки, който желае да работим заедно и да постигнем мечтаното от вас тяло и да види, че всичко е възможно“, препоръчва спортистът.

Чували сме ироничната крила фраза „По-добре една седмица срам на плажа, отколкото една година пот във фитнеса“. Какво би се случило с човек, който пък реши да ходи една година на фитнес?

„Хаха, между другото за първи път я чувам тази фраза“, смее се Стилиян.

Стилиян Сариев

„А какво би се случило с човек който ходи една година на фитнес – бих казал че ще претърпи коренна промяна и тя ще бъде към едно ново АЗ с главни букви и ще се чувста така добре, както никога досега в кожата и тялото си и няма да има от какво да го е срам на плажа, а ще върви с гордо вдигната глава и самочуствие и удоволствие от това, което е дал от себе си и постигнал“, твърди Сариев.

Знаем, че здравословното хранене е желателно винаги, независимо дали спортуваме или не. Какви основни грешки при хранене допускат начинаещите спортуващи?

„Да, здравословното хранене е неизменна част от спорта. Държа да споделя, че 60% от резултатите на хубавото тяло се дължат на храната. Много хора правят грешки, като си мислят – Аз спортувам много, потя се и т.н. и мога да ям, каквото си искам – без да се съобразяват с правилното хранене и после се чудят защо няма резултати“, коментира спортистът.

„Спортът и добрата храна вървят ръка за ръка. Просто това също е ключът към добрите резултати, разбира се и тренировката трябва да е на ниво, а не просто да отидем и да се изпотим, защото е 30 градуса там, и готово.“

Стилиян Сариев, ти си подгласник на „Мистър Пловдив“ 2018 и носител на титлата „Best Erotic Model Bulgaria“. Какви съвети за красота би споделил?

„Красотата не е всичко. Като говорим за външна красота, бих бил кратък и максимално искрен – всеки човек е красив по свой начин. Не искайте да приличате на някого или да бъдете такъв, какъвто не сте… Бъдете себе си, грижете се за вас и вашите тяло и визия – това е най-добрият съвет, който бих ви дал и винаги ще бъдете най-доброто си АЗ!“

Стилиян Сариев има над 14 хиляди последователи в своя профил в Instragram – sariew_, където можете да се обръщате към него и за още съвети, свързани с фитнеса и храненето при спорт.

Можеже да прочетете също анализа на Стилиян Сариев за спорта и алкохола.

Снимки на Стилиян Сариев: instagram.com/sariew_