Съвети на фитнес инструктора Станимир Михов за добра форма на плажа без интензивни тренировки и строги диети

двойка на плажа

Как е възможно да покажем добра форма на плажа без строги диети и редовни фитнес тренировки?

Всеки желае да се покаже в по-добра форма на плажа през лятото.

Дори да не спортуваме редовно, но искаме да сме с по-добре изглеждащи на плажа, възможно ли е това без строга диета?

С този въпрос Zdraven.bg се обърна към Станимир Михов за компетентно мнение. Станимир Михов е лицензиран фитнес инструктор и един от най-известните фитнес треньори в България. Автор е на книгите „Моите 10 години здравословно хранене и тренировки“ и „Колекция от рецепти с 5 съставки“, включващи здравословни идеи за закуска, обяд, вечеря, лакомства и смутита.

Да, това е възможно със спазването на няколко прости правила, съветва Станимир Михов. Съвсем малка промяна в ежедневните навици, може да даде относително бърз резултат.

Какво е препоръчително да спазваме?:

Намалете приема на захар

Редуцирайки приетото количество захар е именно такъв вид промяна. Проучвания показват как при еднакъв брой приети калории, групите приемали ниско количество захар и прости въглехидрати, горят повече калории дневно, спрямо тези, които са били на режим с нисък прием на мазнини.

Редовното консумиране на храни и напитки, съдържащи фруктоза, могат да допринесат за покачването на килограми и мазнини като цяло.

Прекомерната консумация на сладки храни за продължителен период от време е предпоставка за резистентност към хормона инсулин. негативният ефект от това е забавен метаболизъм и складиране на допълнително количество мазнини.

Прекомерната консумация на захар взаимодейства и с функцията на лептина. Този конкретен хормон е отговорен за контролирането на апетита.

Намалете приема на сол

Когато консумираме по-големи от препоръчителното дневно количество сол, това често води до задържане на вода в организма. Това се отразява на тялото да изглежда по-воднисто и много по-неоформено, отколкото всъщност е.

Пълен отказ от сол не се препоръчва, защото калият е важен елемент за здравето ни, просто не бива да се прекалява със солта. Затова ограничете количеството и/или заменете обикновената, с хималайска сол.

Увеличете приема на вода

Консумацията на 1-2 чаши вода преди хранене може драстично да намали общия прием на калории, което прави достигането на дневен калориен дефицит и изгаряне на мазнини много по-лесна задача.

Приемайте достатъчно белтъчини

Белтъчините са най-засищащото хранително вещество, което може да консумираме. Телата ни горят около 4 пъти повече калории, за да ги усвоят, спрямо другите макронутриенти – въглехидрати и мазнини.

Включването на белтъчини към всяко хранене може да спомогне да се чувствате сити за по-дълго време и така да намалите общия прием на калории за деня. Този ефект може да се подсили, ако се добави голяма порция зеленчуци към храненето с белтъчини.

Направете кратка кардио тренировка

Достатъчно да добавите 15-20 минути ниска до средно интензивна активност, над всичко, което изпълнявате в момента.

Примери за кардио тренировка експертът изброява:

  • Изкачване на стълби
  • Изпълняване на няколко упражнения със собствена тежест едно след друго – коремни преси, лицеви опори, кофички на стол, подскоци
  • Бързо ходене
  • Бавно тичане
  • Скачане на въже

Можете да се запознаете по-подробно със 7-те съвета за влизане във форма за плажа.

Снимка на двойка на плажа: TheOtherKev