Съвети при високо кръвно

апарат за кръвно

Представяме списък с полезни съвети при високо кръвно.

Няколко полезни съвети относно начина на живот на хората с високо кръвно публикува lekar.bg, който твърди, че кръвното може да бъде свалено и без лекарства.

Не се преработвайте:
Хората, които работят повече от 41 часа седмично, имат кръвно налягане с около 15% по-високо от останалите, сочат резултатите от наблюдения на учени от Университета на Калифорния. Работна седмица над 51 часа повишава кръвното с над 17%. Дългият работен ден не дава, възможност на човек да се храни правилно и да води физически активен живот.

Правете кратки разходки:
40 минути разходка дневно понижава кръвното с 5%, Но същия ефект ще постигнете и ако разходките са много, но кратки показват данните от изследване, направено в Университета на Индиана. Според наблюденията на специалистите повечето по-кратки разходки дават възможност на кръвоносните съдове да почиват по-често и по този начин да запазват своята здравина и еластичност.

Подбирайте храните:
Ако увеличите употребата на продукти, съдържащи повече фибри – независимо дали са разтворими, или не, кръвното ви ще спадне с 3 до 7 единици, твърдят учените от Центъра по хранене в Белтсвил. Пълнозърнестите храни, като кафявия ориз и белия хляб, са добър източник на фибри, но също толкова фибри има и в много плодове и зеленчуци. Това важи особено за крушите, в които се съдържат и двата вида фибри плюс калий – основен химичен елемент в борбата с повишеното кръвно налягане.

Zdraven.bg поздравява всички със специална селекция с песни, в чийто видеоклипове се спортува, защото спортът е здраве и настроение!:

Снимка: Sundeip Arora