Съвети при главоболие

Болките в главата могат да парализират човек часове наред, а понякога дори в продължение на дни се страда от главоболие. Когато и таблетките не помагат, не остава нищо друго, освен да се излекуваме сами. Но как да се преборим с главоболието?

Ето какво съветва главният редактор на специализираното списание за медицина Апотекен Умшау Петер Канцлер:

Първо, трябва да разберете за какъв вид болка точно става въпрос. Най-често хората се оплакват от стягаща болка, т.е. тъпа болка в слепоочията, при която човек се чувства така, сякаш някой натиска главата му с преса. В такъв случай помага приемът на болкоуспокояващи таблетки, но ако пък въздействието им се окаже неуспешно, съществуват и редица алтернативни методи – например нанасянето на ментово масло върху слепоочията или налагането със студен компре“, казва Петер Канцлер, като уточнява, че маслото от мента и студеният компрес имат едно голямо предимство – те нямат никакво странично влияние за разлика от таблетките.

Най-разумно е да се приемат таблетки само когато болката е наистина силна. Ако постоянно пиете лекарства, дори и при по-незначителни оплаквания, опасността да засилите болката е доста голяма. Като цяло при тази стягаща болка важи следното – постоянно движение, например чести разходки и спорт, пояснява експертът, цитиран от dariknews.bg.

Но какво да предприемем, ако болката не отминава? Кога главоболието се превръща в заболяване и трябва да потърсим лекарски съвет? Отговорът на Петер Канцлер: Ако главата ви боли постоянно, т.е. в рамките на няколко дни без прекъсване, трябва да се посъветвате с лекар. Това важи и в случай, че болката отслабне. Най-добре е да се води един вид дневник, в който да се записва вида и времетраенето на определената болка. Така се улеснява поставянето на диагноза.

Редица изследвания показват, че главоболието може да бъде излекувано и чрез различни техники на релаксиране – например чрез йога, пилатес, масаж, медитация или топла вана.

Снимка: Julia Freeman-Woolpert