Съвети при разширени вени

Ето куп полезни съвети при разширени вени.

37% от българите страдат от хронична венозна болест, популярна като разширени вени. Данните са на национално ниво и са направени преди 4 години.

Това съобщи в предаването Клиника на шестия етаж на Дарик проф. Васил Анастасов от Клиниката по съдова хирургия в Университетска болница „Св. Георги” и отличен като един от най-добрите лекари в Пловдив в едноименната кампания на Дарик радио.

Втората половина на 20 век е времето на съдовите заболявания и те са в основата на почти всички останали болести, категоричен бе проф. Анастасов.

Разширените вени са вследствие на генетични фактори, стоящи и седящи професии, определени спортове. Най-често при жените с фамилна обремененост те се проявяват след първата бременост и се задълбочават при следваща. В такива случаи съветваме пациентките да не пристъпват към операция, ако планират следващо раждане, обясни проф. Анастасов. Той подчерта, че има различни начини за лечение на съдовите болести, които могат да са медикаментозни или оперативни, в зависимост от стадия. Има и модерни методи, като миниинвазивната хирургия, която щади пациентите и те се възстановяват по-бързо и ефективно.

Сега консумативите се заплащат от болните, а те в повечето случаи са доста скъпи, обясни проф. Анастасов. Той даде за пример протезите за артериалните заболявания, за които до момента Националната Здравноосигурителна Каса даваше 1100 лева. Ако пациентът желае по-скъпи, той само е доплащал разликата в цената до тази сума.

С новите промени в законодателството държавата ще осигурява само най-евтините консумативи, а ако болният иска друг вид или марка, ще трябва да заплати цялата стойност на избора си.

Причините за нарастващия брой съдови заболявания са начина на живот, неправилното хранене, както и увеличаването на средната възраст на населението. Артериалните се срещат все по-често и сред по-младите хора вследствие на стрес, тютюнопушене и интоксикации.

При венозните заболявания преобладават жените, но след 60-ата година мъжете повеждат в статистиката.

Ефективни срещу разширените вени са определени спортове. Идеално е бързото енергично ходене, поне 5 км дневно. На второ място е плуването, следва го карането на велосипед. Има обаче и активности, които увреждат вените, като вдигането на тежести, както и професии, свързани с тежък физически труд.

При работа, свързана с повече седене зад бюрото може да се практикува ходене „на място”. Пристъпването от крак на крак докато се стои в офиса раздвижва кръвообращението и облекчава вените, посъветва проф. Анастасов. Освен това е добре на всеки час да се става и ходи на пръсти.

Снимка: Richard Styles