Съвети при ухапване от кърлеж

кърлеж

Какво да правим, ако ни ухапе кърлеж?

Голяма част от кърлежите, обитаващи парковете и градините у нас, разпространяват бактериални инфекции, заяви проф. Тодор Кантарджиев.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания препоръча пред БНР изваждането на кърлежа да става без мазане, без поливане с терпентин, олио, зехтин, без въртене наляво-надясно.

Ако сте решили да вадите кърлежа сами – вземете пинсети или някоя от техните разновидности, специално пригодени за вадене на кърлежи. Кърлеж се вади, като се хваща най-близо до кожата – там, където е хоботчето му, и се дърпа нагоре. Кърлежът не трябва да се върти. Ако се скъса хоботчето, то се изважда с чиста игла. Вадещият да внимава да не изцапа ръцете си. Най-хубаво е да се вади с медицински ръкавици и след изваждането на кърлежа да се дезинфекцират ръцете. Мястото, където е бил кърлежът, също се дезинфекцира, съветва проф. Кантарджиев.

Кърлежът, ако имаме тънка пинсетка, под коремчето се хваща неговото хоботче, с което се е забил в кожата, и се вдига нагоре. Ако нямаме такава, го хващаме под коремчето и дърпаме нагоре. Ако се скъса жилото, то се вади с чиста игла, която предварително сме нагряли, обясни проф. Кантарджиев.

Проф. Кантарджиев препоръча след това мястото да се дезинфекцира с йод, кислородна вода, спирт или концентриран алкохол.

Той препоръча и прием на единична доза антибиотик, но само след консултация с лекар, за да се избегнат бактериалните инфекции.

Ако сте заразени с конкретно заболяване, което се пренася от кърлежа, курсът на лечение е доста по-дълъг от седмица и се действа според конкретната обстановка.

Болестите, които пренасят кърлежите, са Лаймска болест (която не е установена в ранен стадий – ако не знаем, че сме ухапани или не сме се прегледали – може да стане хронична и труднолечима), Марсилска треска, Кримска-конго хеморагична треска, Хеморагична треска с бъбречен синдром, Кърлежов енцефалит, Ку-треска.

Няколко дни след ухапването наблюдавайте мястото. След 25-30 дни от ухапването, на човека може да се извърши серологично изследване за Лаймска болест с цел доказване на заболяване или не и предприемане на съответното специфично лечение. Такива изследвания се извършват в Националния център по заразни и паразитни болести.

Кърлежът можете да занесете в Центъра по заразни и паразитни болести за изследване за лаймска болест. Тя също се лекува окончателно с антибиотици.

Изваденият кърлеж се гори, освен ако не го занесете в Центъра по заразни и паразитни болести, за да бъде изследван. Специалистите съветват да се изследва самият ухапан, а не само кърлежът. И двете изследвания се заплащат от пациента.

Снимка: Том Сийпрат