Съвети при ухапване от кърлеж


кърлеж

Какво да правим, ако ни ухапе кърлеж?

Голяма част от кърлежите, обитаващи парковете и градините у нас, разпространяват бактериални инфекции, заяви проф. Тодор Кантарджиев.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания препоръча пред БНР изваждането на кърлежа да става без мазане, без поливане с терпентин, олио, зехтин, без въртене наляво-надясно.

Кърлежът, ако имаме тънка пинцетка, под коремчето се хваща неговото хоботче, с което се е забил в кожата, и се вдига нагоре. Ако нямаме такава, го хващаме под коремчето и дърпаме нагоре. Ако се скъса жилото, то се вади с чиста игла, която предварително сме нагряли, обясни проф. Кантарджиев.

Проф. Кантарджиев препоръча след това мястото да се дезинфекцира с йод, кислородна вода, спирт или концентриран алкохол.

Той препоръча и прием на единична доза антибиотик, но само след консултация с лекар, за да се избегнат бактериалните инфекции.

Кърлежът можете да занесете в Центъра по заразни и паразитни болести за изследване за лаймска болест. Тя също се лекува окончателно с антибиотици.

Снимка: Том Сийпрат