Съвети при хрема

носни кърпички

Представяме няколко полезни съвета при хрема, дадени от експертите.

Студено и мокро, ветровито и снежно – това е времето на хремите. И независимо дали носът тече или е запушен, хремата винаги е повече от неприятна. Мнозина се питат – как най-добре да се справят в такава ситуация.

Основният съвет, който дава лекарят Михаел Яуман, специалист по уши-нос-гърло, е – най-добре помага каляването: Мисля, че и днес, както и едно време, е много важно това – да се каляваш чрез честата смяна на студено и топло, тъй като по този начин се подобрява защитата на кожата, респективно лигавицата от външните влияния. Т.е. – излезте навън, дори и да е студено. В банята си пуснете за малко студен душ след топлия. И – поддържайте носната лигавица влажна.

На хората, които виждат, че ги е подгонила настинката, се препоръчва да изплакнат носа си със солен разтвор, или също така – вечер преди лягане да си направят парна баня – пак със солен разтвор. Така не само ще се овлажни носа – горещият въздух убива вирусите и другите дразнители. И още един съвет от експертите – обличайте се достатъчно топло, студените крака са фатални.

И ако въпреки това ви нападне хремата, д-р Яуман препоръчва във всеки случай приложението на капки за нос или съответен спрей. С капките за нос ще предотвратите и възникването на допълнително възпаление, тъй като ако носът е изцяло запълнен, рискът за разпространяване на гнойния секрет естествено се увеличава. Изненадващият съвет на лекаря най-вероятно е следният – издухването на носа не е препоръчително. Тъй като слузта, която образува защитен слой в носа срещу замърсяванията и причинителите на заболявания, обичайно слиза след това в гърлото.

Той се движи от върха на носа към гърлото. След което по хранопровода достига до стомаха, където се неутрализира. Ако си издухам носа – работя срещу този естествен принцип. Макар и да не е много прилично да се прави на обществени места, д-р Яуман препоръчва при инфекциите по-скоро да се смърка, отколкото да се издухва носа. Това е съветът ми, който винаги давам на пациентите – за тяхно учудване, цитира агенция БГНЕС.

Ако все пак решите да си духате носа, то в никакъв случай не го правете в платнена кърпичка, тъй като тя светкавично ще се превърне в катапулт на бацилите и ще разпространи заразата.

И още нещо – ако хремата се задържи седмица и повече, трябва на всяка цена да се обърнете към лекар.

Снимка: Дейвид Лат