Съвети срещу сезонни вируси без лекарства

медитация

Ето няколко полезни съвети срещу сезонните вируси без лекарства.

Укрепването на имунитета безспорно е една от най-обсъжданите теми. Мнозина се тревожат как да се подготвят за сезона на грипа и настинките. Най-често срещаният съвет е да се приемат имуностимулатори. Почти винаги се намират хора, които с патос разказват за някое „забележително средство”, което са ползвали и което е помогнало на семейството, съседите, роднините… А лекарите веднага задават въпроса: Защо сте го взели?

Имуностимулаторите вече са неразделна част от живота на много хора през есента, отбелязва lekar.bg. Детето изпада в униние, не иска да, ходи на училище, ние му даваме капки, то преминава през целия курс и всичко е наред. Трябва да предаваме проект, а ние често настиваме. По съвета на колеги изпиваме някакво вълшебно лекарство, което “помага страшно много”. В същото това време специалистите постоянно предупреждават, че имунната система е твърде сложна, за да “се стегне” с такива средства.

За постигане на здравословния баланс трябва да се изравнят двете сили: противовъзпалителната (предизвиква възпаление, убива навлезлите вредни микроби или вируси) и антивъзпалителната (контролира процесите на самите действия). Нарушението на този баланс води до сериозни последствия, в това число може да се стигне и до инфекциознотоксичен шок.

В никакъв случай не бива да приемат имуностимулатори тези, чиито роднини боледуват от автоимунни заболявания (ревматоиден артрит, инсулинозависим захарен диабет). Повечето имуностимулатори, които се продават без рецепта в аптеките, не влияят сериозно на имунната система. При грип или настинка те могат да помогнат (и то не винаги), но да се пият профилактично специалистите са категорично против.

Широко разпространено, но погрешно схващане е, че трябва да се повишава имунитетът при чести простуди, възпалителни заболявания, преминаващи в хронични, трудно зарастващи рани. Само лекар може да определи реалната потребност от имуностимулатори. Според статистиката само 5% от хората действително имат проблеми, свързани с имунната система, които се нуждаят от сериозно лечение.

Имунната система все още крие доста неизвестни за медицината. Нейната задача е да се бори с външните дразнители, които проникват в организма и са в състояние да му нанесат сериозни вреди. Имунитетът, независимо дали става дума за клетъчен или хуморален, може да се оцени с помощта на имунограма, но това изследване е от полза само при някои заболявания.

При пациентите, които страдат от заболявания, предаващи се по полов път, няма нарушения в имунния статус. Това още веднъж потвърждава факта, че с полова инфекция може да се зарази всеки един здрав човек. Но според специалисти при урогенитални инфекции има логика да се прави оценка на имунния статус.

При чести простудни заболявания могат да пострадат различни звена от имунната система. Ако например сте прекарали остро заразно вирусно заболяване, може да ви бъде назначено изследване. То ще помогне на лекаря да избере най-подходящите препарати, които да възстановят равновесието в имунната ви система. Оценката на имунния статус се прави на гладно и за целта се взима кръв от вената.

Имунитетът на децата се формира средно към петата година. Затова изследванията при тях се различават от тези при възрастните. Особено важно е оценката на имунния статус на детето да бъде разчетена от добър специалист, който би разграничил сериозните нарушенията от обикновените възрастовите особености.

Снимка: Alex Bramwell